Sabah

Kazakistan’ın geleceği

- SMS: HBY \D] 22’\H J|QGHU

Kazakis tan’ın Ankara Büyükelçis­i, bir basın açıklaması düzen ledi. Olaylar hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Büyükelçin­in devlet görüşünü sunduğunu düşünüyor olabilirsi­niz ama açıklamala­rın içe riğine baktığımda ben çok önemli ayrıntılar olduğunu düşünüyo rum.

Büyükelçi, gösteriler­in TEK MERKEZ

DEN YöNETILDIğ­INI VE KOORDINELI BIçIM DE GERçEKLEşT­IRILDIğINI anlatıyor. Hatta çok da sağlam bir örnek veriyor. İletişim hat ları kesilmiş olsa da GöSTERICIL­ER TELSIZLERL­E IRTIBAT KURMUş ve eylemleri devam ettir mişler. Zaten silah kullanımı ve belli devlet merkezleri­nin işgali gibi eylemler hızla ger çekleşiyor­sa bunun basit bir gösteri olmadı ğı açığa çıkar. Ama TELSIZ EDINMEK DAHA üST DüZEY BIR ORGANIZASY­ON KABILIYETI NE işaret eder.

Normal şartlarda hükümete kızgın vatan daşlar, gösteri yapmadan önce gidip ken dilerine telsiz edinmez. Örgüt bağlantısı çok açık ama kimin nasıl yaptığı o kadar da açık değil.

Birçok alternatif şüpheli var. Rus karşıt ları bu işten en fazla Rusya’nın fayda gör düğünü, bu nedenle de Rusya’nın başrol de olduğunu ima ediyor. Olabilir. Ama daha önceki örneklere bakarsanız, BATı’NıN BU TüR IşLERDEKI ROLüNü GöZ ARDı ETMEK KOLAY DEğIL. Hem Gürcistan hem de Ukrayna örneklerin­e bakarsanız, BATı’NıN KAşıDığıNı, RUSYA’NıN DA BUNLARı FıRSATA çEVIRDIğIN­I görürsünüz. Benzer bir kalıbın Kazakistan’da da tekrar etmiş olma ihtimali oldukça yüksek.

Ama sebep her ne olursa olsun Rusya’nın tek rar yoğun biçimde Kazakistan’ın içişle rine müdahil olma şansı elde etme si hem Kazakistan için hem de Türk Devletleri Teşkilatı için iyi haber değil.

Kazakistan, Orta Asya Türk devletleri arasında Rusya ile en yoğun ilişkilere sahip ülkelerin başında geliyordu. Ama özellikle son beş yıl içerisinde oldukça önemli adımlar atmıştı. KAZAK DIL REFORMU, Kazakistan’ın daha özerk bir yapıya bürünmesi için temel taşlardan biri olacaktı. Şimdi tüm bu deği şim rüzgârının tersine çevrilmesi ihtimalin den bahsediliy­or.

PUTIN’in TOKAYEV’e destek için bunu ön şartlardan biri olarak sunduğu bilini yor. Bildiğiniz gibi Kazakistan’da çok yoğun Rus kökenli vatandaş yaşıyor. Ve bun lar Kazakça’yı öğrenmemek için direniyor du. Rusya bu konulara şimdi yeniden el ata cak gibi.

Bu nedenle Rusya bu konuda ısrarcı olacaktır.

Gerçi Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü güçlerinin 10 gün içerisin de bütünüyle Kazakistan’dan çıkmış olaca ğını söylüyor. Bu iyi bir gelişme. Ama SADE CE ASKERI BIRLIKLERI­N çEKILMESI, HIçBIR şEY OLMADığı VEYA OLMAYACAğı ANLAMı NA GELMIYOR. Rusya etkisi öyle ya da böyle artış gösterecek­tir. Yakın zamanda bazı geliş meleri izleyerek bunun boyutların­ı göreceğiz.

 ?? ?? KIRIL ALFABESI SAYESINDE RUS KüLTüRüNüN TüM YAKıN COğRAFYALA­RDA DIRI TUTULMASı FIKRI, RUSYA’NıN BöLGESEL STRATEJISI­NIN öNEMLI BIR PARçASıDıR.
TOKAYEV,
KIRIL ALFABESI SAYESINDE RUS KüLTüRüNüN TüM YAKıN COğRAFYALA­RDA DIRI TUTULMASı FIKRI, RUSYA’NıN BöLGESEL STRATEJISI­NIN öNEMLI BIR PARçASıDıR. TOKAYEV,
 ?? ?? HASAN BASRİ
HASAN BASRİ
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye