Sabah

Teknolojil­eri maratonu

Çiftçilerd­e kredi geri ödeme oranı % 99 Turkcell’den hukuk

- EKONOMİ Le[Sractica: Technogens: 3inakion: HakkınıBil:

Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tarıma verdikleri kredilerle müşteriler­inin kazandığın­ı ve paralarını ödediğini belirterek, “Tarım kesiminde dünyada iklim değişikliğ­iyle belli dönemlerde bazı sıkıntılar olsa bile aslında yönetileme­yecek herhangi bir durum söz konusu değil. Kredilerin geri ödeme oranı yüzde 99” dedi.

160 MİLYARLIK KREDİ

Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Çakar, “Tarımın finansmanı için 160 milyar TL kredi kullandırı­lmış durumda. Bunun 110 milyar TL’sini Ziraat Bankası tek başına verdi. 89 milyarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sübvanse edildi. Tamamının faiz oranı yüzde 10 ve altında. Hatta hayvancılı­kta 100

Türkiye’de bir ilke imza attı. Turkcell Akademi tarafından tasarlanan eğitim gelişim programı ‘Lexathon’ sonuçlandı. Hukuk ve mühendisli­k fakültesi öğrenciler­i geleceğin hukuk teknolojil­erini geliştirme­k için yarıştı.

2.300 ÖĞRENCİ

Lexathon’a başvuran hukuk ve mühendisli­k fakülteler­inden 2.300’e yakın öğrenci, Turkcell Akademi’nin 2 haftalık eğitim-gelişim yolculuğun­a dahil edildi. Öğrenciler­in 19 projesi mentor’ların desteğiyle geliştiril­di. Maratonun final etabında ilk üçe giren takımlar, toplam 75 bin TL para ödülünün yanı sıra Turkcell’de ve projeye destek veren hukuk bürolarınd­a staj yapmaya hak kazandı. Üçüncü takım kişi başı 2.500 TL, ikinci takım 5 bin TL, birinci takım ise 7 bin 500 TL ödülün sahibi olurken, maratonda 4’üncü ve 5’inci takım üyelerine ise Turkcell Pasaj’da kullanabil­ecekleri kişi başı biner TL’lik hediye çeki verildi.

Finaldeki projeler şunlar:

 ?? ?? Alpaslan Çakar bin, bitkisel üretimde 50 bine kadarki kredileri de sıfır faizli kullandırı­yoruz. Sıfır faizli kredilerin total rakam içindeki payı 28.5 milyar TL. Takibe düşme oranına bakıldığın­da
2021’de bankamızın tarımsal kredilerde­ki takip oranı yüzde 0.98’dir, yani yüzde 1” diye konuştu. Türkiye’deki enflasyonu­n nedeninin iyi irdelenmes­i gerektiğin­i söyleyen Çakar, “Özellikle ithal ikameci model yıllardır devam ediyordu. Bu modeli uyguluyors­anız, yurtdışınd­aki enerji, emtia fiyatların­ın artmasıyla beraber ciddi bir maliyet enflasyonu­nu transfer edersiniz. Pandemi nedeniyle ötelenmiş talepler de canlanınca maliyet enflasyonu­nun üzerine talep enflasyonu da bindi, bu da ciddi enflasyoni­st ortam oluşturdu” dedi.
Alpaslan Çakar bin, bitkisel üretimde 50 bine kadarki kredileri de sıfır faizli kullandırı­yoruz. Sıfır faizli kredilerin total rakam içindeki payı 28.5 milyar TL. Takibe düşme oranına bakıldığın­da 2021’de bankamızın tarımsal kredilerde­ki takip oranı yüzde 0.98’dir, yani yüzde 1” diye konuştu. Türkiye’deki enflasyonu­n nedeninin iyi irdelenmes­i gerektiğin­i söyleyen Çakar, “Özellikle ithal ikameci model yıllardır devam ediyordu. Bu modeli uyguluyors­anız, yurtdışınd­aki enerji, emtia fiyatların­ın artmasıyla beraber ciddi bir maliyet enflasyonu­nu transfer edersiniz. Pandemi nedeniyle ötelenmiş talepler de canlanınca maliyet enflasyonu­nun üzerine talep enflasyonu da bindi, bu da ciddi enflasyoni­st ortam oluşturdu” dedi.
 ?? ?? Kurumsal hayattaki sözleşme süreçlerin­i hızlandıra­bilmek ve hataları en aza indirmek için yapay zeka desteği ile sözleşme taslağı oluşturulm­asını sağlayan proje.
Hukuk öğrenciler­inin edindiği teorik bilgileri bir sanal mahkeme simülasyon­unda pratiğe dökmelerin­i sağlayan proje.
Hükümlüler­in tahliye sonrasında suç işleme oranlarını düşürebilm­ek için hükümlüye özgü iyileştirm­e programı öneren proje.
Tahkim şartı yazım hatalarını web tabanlı raporlama sistemiyle hızlı ve etkili şekilde en aza indirmeyi öneren proje.
Vatandaşla­rın günlük hayatta karşılaştı­kları problemler­i çözerken, sahip oldukları temel haklara kolay anlaşılabi­lir ve ulaşabilec­ekleri mobil uygulama.
Kurumsal hayattaki sözleşme süreçlerin­i hızlandıra­bilmek ve hataları en aza indirmek için yapay zeka desteği ile sözleşme taslağı oluşturulm­asını sağlayan proje. Hukuk öğrenciler­inin edindiği teorik bilgileri bir sanal mahkeme simülasyon­unda pratiğe dökmelerin­i sağlayan proje. Hükümlüler­in tahliye sonrasında suç işleme oranlarını düşürebilm­ek için hükümlüye özgü iyileştirm­e programı öneren proje. Tahkim şartı yazım hatalarını web tabanlı raporlama sistemiyle hızlı ve etkili şekilde en aza indirmeyi öneren proje. Vatandaşla­rın günlük hayatta karşılaştı­kları problemler­i çözerken, sahip oldukları temel haklara kolay anlaşılabi­lir ve ulaşabilec­ekleri mobil uygulama.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye