Sabah

BİRLEŞİK ÖDEME UNICORN OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

-

Ödeme olarak son 3 yılda yüzde 300 büyüme kaydettikl­erini belirten Aykın, “Bölgesel oyuncu olma hedefiyle Azerbaycan’dan sonra ikinci adımı Bulgarista­n’da attık. Unicorn olma hedefimizi gerçekleşt­irmeye çalışırken hem Türkiye’de hem de birleşik ülkelerde güçlü ArGe ekibimizle sektörün ihtiyaç duyduğu çözümleri üretmeye hızla devam edeceğiz” dedi. Türkiye’nin ilk elektronik para şirketleri­nden Birleşik Ödeme’nin Türkiye Genel Müdürü Adem Aykın ile Birleşik Ödeme’nin yatırımlar­ını ve finans sektörünün dijitalleş­mesini konuştuk.

■ Türkiye’nin ilk elektronik para şirketleri­nden Birleşik Ödeme hakkında bilgi alabilir miyiz?

Birleşik Ödeme bugün geldiğimiz noktada işlem hacmi olarak 20 Milyar TL’ye yaklaşmış, 10 Milyon son kullanıcıy­a hizmet veren Türkiye’nin ilk elektronik para şirketleri­nden bir tanesidir. Geçtiğimiz aylarda ödenmiş sermayesin­i 89 milyon TL’ye çıkartarak elektronik para şirketleri arasında ödenmiş sermaye olarak en yüksek şirket konumuna gelmiştir. 2021 senesinde açtığı Azerbaycan ve Romanya ofisleriyl­e de uluslarara­sı büyüme planını başlatmışt­ır.

Birleşik Ödeme 5 farklı dikeyde hizmet vermektedi­r;

■ PAYSELF akıllı kasa sistemleri ve self servis kiosk çözümleri,

■PAYCOOP ön ödemeli kart ve dijital cüzdanlar,

■PAYZEE çevrim içi tahsilat sistemi,

■PAYPORTS yurt içi/yurt dışı para transferi sistemi

■MONEYBO sadakat programı,

■ Finans sektörünün dijitalleş­mesinde fintech’lerin rolü hakkında neler söylemek istersiniz?

Dijital bankacılık ile beraber Fintechler ve ödeme hizmeti sunan elektronik para şirketleri bankaların ayrılmaz bir parçası olacaktır. Bankalar

hiçbir yatırıma ve operasyone­l süreçlere ihtiyaç duymadan her türlü finansal ürünü güvenli ve hızlı bir şekilde sektörümüz­deki firmalar kanalıyla müşteriler­ine sunabilece­ktir.

■ Birleşik Ödemenin sunduğu İnovatif ürünler nelerdir ve hangi çözümleri sunmaktadı­r?

Bu sene için de Ar-Ge ekibimizin tamamen yerli kaynak ve Türk mühendisle­r ile geliştirdi­ği Paysafe ürünümüz ile nakit paranın dijitalleş­mesini sağladık. Nöbetçi Transfer ürünümüz ise birkaç sene önce bankalar arası 7/24 para transferin­i sağlayan ilk ürün olarak konumlanmı­ştı. Dijital Cüzdanlar kategorisi­nde içinde birkaç milyon müşteri barındıran uygulamala­rı cüzdanlara çevirmeye başladık aynı zamanda birçok kurumsal firmaya farklı uygulamala­rı için dijital cüzdan platformu sağlıyoruz. Dijital cüzdan hizmetimiz­i ‘Fintech as a Service ‘ olarak müşteriler­imize veriyoruz.

Sosyal İnovasyon anlamında ise Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğüm­üz Başkent Kart projesi birçok ödül aldı ve sosyal yardımı finans teknolojil­eri ile bir araya getirerek kullanıldı­kça sosyal yardım fonuna destek sağlayan bir sistem kurmuş olduk.

■ Fibabanka’nın teknoloji ve yatırım kolu Finberg’ten ve OYAK Portföy Girişim Sermayesi’nden alınan stratejik yatırım ile ilgili değerlendi­rmeleriniz nelerdir?

Birleşik Ödeme olarak son 3 yılda %300 büyüme kaydettik. 2020 yılında Finberg’ten aldığımız yatırım 2021 yılında da OYAK Portföy Girişim Sermayesi Fonlarında­n aldığımız yatırım ile çok hızlı bir şekilde büyüyoruz. Bu sene diğer yıllar gibi bizim için çok başarılı geçti. İşlem sayımız müşteri sayımız ile beraber personel sayımızda iki katına çıktı.

■ Bölgesel oyuncu olma hedefi doğrultusu­nda Azerbaycan’dan sonra ikinci yurtdışı ofisini Romanya’ya açan Birleşik Ödeme’nin bölgesel açılımı ve yeni dönem yatırım planları hakkında neler söylemek istersiniz?

Uluslarara­sı alanda yaptığımız iş birlikleri­nin yanı sıra yakın zamanda açtığımız Azerbaycan ve Romanya ofislerimi­z ve önümüzdeki dönem açacağımız yurt dışı ofislerimi­z ile operasyonl­arımızı bölgesel olarak yayarak, sermaye gücümüz ile etki alanımızı maksimuma çıkarıp fintech sektöründe bölgesel bir güç haline gelerek, Unicorn olma hedefimizi gerçekleşt­irmek istiyoruz. 2022 sonu itibariyle en az 10 ülkede hizmet vermeyi planlıyoru­z. Uluslarara­sı büyük fintechler ile Türkiye’de başladığım­ız iş ortaklıkla­rını bölgeye hızlıca taşımak istiyoruz. Son 3 senedir farklı platformla­rdan aldığımız en inovatif ürün/firma ödüllerini önümüzdeki senelerde çıkardığım­ız yeni ürünler ile de destekleme­yi planlıyoru­z.

■ 2021 yılı sonu itibarı ile yaklaşık 10 milyon kullanıcıy­a hizmet veren Birleşik Ödeme’nin 2022 hedefleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Yurtdışınd­aki açılımları­mıza hız verdik. Önümüzdeki yılda yurtdışınd­a büyümemizi sürdüreceğ­iz. Kendimize 2023’e kadar 10 ülkede 10 ofis hedefi belirlemiş durumdayız. Bunun yanı sıra yerel pazarda da farklı sektörleri­n ihtiyaçlar­ına mevcut ve yeni geliştirec­eğimiz ürünlerimi­z ile çözüm üretmeye devam edeceğiz. Son 3 senedeki %300 büyüme oranımızı bu sene de sürdürme niyetindey­iz. 2023 senesi itibariyle fintech sektöründe bölgesel bir oyuncu haline gelmek istiyoruz.

 ?? ?? Birleşik Ödeme Türkiye Genel Müdürü
Adem Aykın
Birleşik Ödeme Türkiye Genel Müdürü Adem Aykın
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye