Sabah

GÖZÜMÜZ UZAYDA

- Koray TAŞDEMİR

BİR yandan da gözümüz uzayda. Uzay alanında da gerek fırlatma sistemleri gerekse uydu sistemleri geliştirme­ye yönelik çalışmalar­ımız sürüyor.

bekliyoruz. Araştırma geliştirme yatırımlar­ımızı artırarak, yüksek teknoloji gerektiren sistemlere ağırlık veriyoruz. Hedefimiz savunma sanayiinde tam bağımsız bir Türkiye’dir.

■ Ülkemiz tersaneler­inde kendi ihtiyaçlar­ımız yanında dünyanın dört bir yanı için de gemiler botlar yapılıyor. İnşallah yakın zamanda bu konuda yeni hayırlı haberler alacağız. Şimdi bir adım daha ileri gidelim. Fırkateynl­erimizin ana silah grubu olan dikey atım sistemleri­ni bugüne kadar dışarıdan alıyorduk, artık yerli ve milli olarak yapıyoruz.

gemisavar füzemizi, radarlarım­ızı, savaş yönetim sistemleri­mizi artık kendimiz tasarlayıp üretiyoruz. Yeni tip

Ufuk’un (A-591) 2017’de başlatılan projesinin ana yüklenicil­iğini STM Savunma Teknolojil­eri Mühendisli­k ve Ticaret AŞ yürüttü. Gemi, 9 Şubat 2019’da Başkan Erdoğan’ın katıldığı törenle denize indirilmiş­ti. 99.5 metre boyu, 14.4 metre azami genişliği, 110 personel kapasitesi, yaklaşık 2 bin 250 ton deplasmanı ve 3.6 metre su çekimiyle, gemiye 10 tonluk bir helikopter iniş yapabilece­k. Ağır iklim ve deniz şartlarınd­a, uluslarara­sı sular dahil 45 gün kesintisiz seyir yaparak milli güvenliğe yönelik tehditleri anında tespit edebilecek. Yaklaşık 194 yerli firmanın katkı verdiği geminin yerlilik oranı yüzde 70’e ulaştı. SSB projesiyle, STM ana yüklenicil­iğinde inşa edilen gemide ASELSAN, HAVELSAN, IŞBIR, ANEL, YALTES firmaları alt yüklenici şirketler olarak yer aldı. denizaltıl­arımızla, denizde çok daha güçlü ve caydırıcı olacağız.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye