Sabah

Ukrayna görüşmeler­i tıkandı

-

Ukrayna için ardı ardına toplantıla­r yapılıyor. Ama hiçbir sonuç elde edilemiyor. Görüşmeler tıkanıp kaldı. Görüşmeler­de taraflar tek bir adım ileri ya da geri gitmek istemiyor. Ortada pek yeni teklif de yok. Rusya, askeri yöntemler dahil her türlü opsiyonun masada olduğunu söylüyor. Kendilerin­e yazılı bazı garantiler verilmesi gerektiğin­de ısrar ediyor. NATO tarafının açıklamala­rı ise endişeli ve sert. Tıkanmalar aşılamadığ­ı için diplomatik müzakerele­re devam edip etmemeye dair son kararın Putin’e ait olduğunu söyleyip bekleyişe geçme eğilimi ağırlık kazandı gibi.

NATO ve Amerika’nın birincil önceliği, Rus askerlerin­in Ukrayna sınırın dan geri çekilmesi. Rusya’nın önceliği ise Ukrayna’nın bir oldubittiy­le NATO’ya dahil edilmesini engelle mek. Bu çerçevede bir garanti almadan geri çekilecek gibi görünmüyor. Buna karşılık NATO böyle bir garanti verilemeye­ceğinin sürekli altını çiziyor. Hiçbir ülkenin müttefikle­rini seçme özgürlüğün­ün kısıtlanam­ayacağı söyleniyor. Tabii bu da Rusları daha da tedirgin ediyor.

Öyle ya da böyle vakti geldiğinde ve fırsatı doğduğunda NATO’nun Ukrayna’yı üyeliğe dahil edeceği düşünülüyo­r. Bugün eli daha güçlüyken Rusya’nın bu kadar bastırması­nın temel sebebi de bu. Amerika’nın ve dolayısıyl­a da NATO’nun bugünlerde­ki zayıflığın­dan faydalanma­k istiyor.

Amerikalıl­ar ise konuyu başka alanlara taşımaya çalışıyor. Mesela, Doğu Avrupa’da kısa ve orta menzil li füzeler meselesini gündeme getiriyor. Ekonomik yaptırım silahının da pek işe yaramadığı­nın farkına vardıkları­ndan bu kez daha somut zeminlerde müzakere etmek istiyor. Fakat bu somut zeminlerin ne olduğu da pek belli değil.

Rusya kolay ikna olmayacakt­ır. NATO’nun tehditleri­ni ciddiye almıyor. Aslında en tehlikeli kısmı da burası. NATO’nun kredibilit­esi zayıfladık­ça Rusya daha da cesaretlen­ecektir. Bu nedenle bazı uzmanlar, hızla Ukrayna’nın silahlandı­rılmasını teklif ediyor. Fakat artık bunun için de çok geç olduğunun farkında değiller. Böyle bir adım, sınırda bekleyen Rus askerlerin­in Ukrayna’ya girişini kolaylaştı­rmaktan başka bir işe yaramaz.

Belki de bu yüzden NATO zaman kazanmak istiyor. Zira ortaya konulan tekliflere bakarsanız NATO’nun hâlâ geçici çözümler peşinde olduğunu görürsünüz. Rusya’nın en azından şimdilik geri çekilmesi talep ediliyor. Sonrasına bakacağız! Plansızlık her halinden belli. Bir sıkışmışlı­k görüntüsü var. Rusya bunu gözden kaçırmayac­ak kadar iyi tanır NATO’yu.

Ama Rusya’nın da başka bir açmazı var. NATO gizli kapılar ardında Ukrayna’yı feda edip NATO’ya dahil edilmeyece­ğinin sözünü verse bile yarın öbür gün sözünü tutacağını­n garantisi yok. Bunu yazılı bir metin de garanti etmez. Tüm Doğu Avrupa genişlemes­inde gördük. NATO daha önce verdiği sözleri kolayca çiğnedi. Ruslar bunu da biliyor. Ve belki bu yüzden işleri yokuşa sürüp Ukrayna’da kendi oldubittis­ini tamamlama peşinde olacaktır.

 ?? HASAN BASRİ
YA/Ç,N ?? hasaQ \alFiQ#saEah FRP Wr
HASAN BASRİ YA/Ç,N hasaQ \alFiQ#saEah FRP Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye