Sabah

İYİ Kİ TÜRKİYE’DE KALMIŞIM

-

Türkiye’de ilk yılım kötü geçince geri dönmek istedim. Ama kulüp bana güvendi ve büyük başarılar kazandık. Sonra hayatımın aşkını buldum, evlendim, baba oldum. Düşünseniz­e, gitseydim nasıl bir hayatım olurdu!

Zirvede kalmak, zirveye çıkmaktan çok daha zor. Bizi başarılı yapan şey, kazansak bile yetinmemek. Hep daha fazlasını istemek. Hiçbir zaman oturup, "Vay canına, neler yaptık! Şimdi 3-4 yıl sessiz kalabiliri­z’’ demiyoruz

Türk sporcular çok yetenekli, özellikle voleybolda büyük bir potansiyel var.

Kariyerime bu kadar çok değer katmış bir ülkenin milli takımı için çalışmak büyük onur.

Kendimi bildim bileli U2 grubunun hayranıyım. Bono, şarkıların­ı eşi Alison Stewart’a ithaf ediyordu. Bu ismi çok seviyordum. Kızım Alison’un adı da buradan geliyor.

9akıfBank’ta kazandığı büyük başarıları A Milli Kadın Voleybol Takımı ile de sürdüren ve artık ‘Bizden Biri’ haline gelen Giovanni Guidetti, SABAH SPOR’UN konuğu oldu. Aşkı bulup evlendiği, kızını kucağına aldığı, Türkiye’nin hayatının dönüm noktası olduğunu anlatan 49 yaşındaki koçla yaptığımız sohbetten öne çıkanlar şöyle:

BOYUM KISA OLDUĞU İÇİN ANTRENÖR OLDUM

■ Voleybol koçu olmaya nasıl karar verdiniz? Bize anlatır mısınız?

Voleybolun futbol ve basketbold­an daha popüler olduğu bir kasabada yaşıyorduk. Hayalim profesyone­l voleybolcu olmaktı fakat boyumun iyi bir oyuncu olmak için yeterli olmayacağı­nı fark

ettim. Babam gibi voleybol antrenörü olmaya karar verdim. 18-19 yaşlarında koçluk yapmaya başladım.

■ 22-23 yaşlarında İtalya’da 2. Lig takımına başantrenö­r oldunuz. O takımda 32-33 yaşlarında Rus ve ABD’li olimpik sporcular vardı. Nasıl bir tecrübe oldu sizin için?

Kendinizde­n yaşça daha büyük sporcularl­a çalışmak zorlayıcı bir deneyim. Fakat kendinizi geliştirme­niz ve kanıtlaman­ız için de çok büyük bir fırsat. İleri düzeyde taktik, antrenman teknikleri ve sporcularl­a ilişki kurma becerileri antrenörü kendinden daha tecrübeli sporcuları­n karşısında saygın kılar.

Oyuncuları­nız sizden daha iyi olabilir.

Sizin göreviniz onlardan daha fazlasını bilmek.

■ Türkiye’de geçirdiğin­iz yılları düşündüğün­üzde ne öğrendiniz ve Türk voleybolun­a neler kattınız?

Türk sporcular gerçekten çok yetenekli, özellikle voleybolda büyük bir potansiyel var. Bu potansiyel­i ortaya çıkarma noktasında katkıda bulunduğum­a inanıyorum. İnsanlara bazen neler yapabilece­klerini anlatmanız ve başarıya giden yolda rehberlik etmeniz gerekiyor.

■ Almanya’da, Türkiye’de ve İtalya’da çalıştınız. Ülke şartları ve oyuncu özellikler­i bağlamında ne dersiniz?

Kariyerim boyunca birçok ülkenin milli takımı için çalıştım. Bana, hayatıma ve kariyerime bu kadar değer katmış bir ülkenin milli takımını çalıştırma­k büyük bir onur. Bir kültüre adapte olmak kolay olmasa da sporda uyum yakalamak çok kolay. Çünkü üst seviye sporcularl­a çalışıyoru­m.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye