Sabah

Özlem Türeci, Madam Curie, önyargı ve sosyal medya linçi

-

Geçen haftayı iki günlük yoğun ve oldukça verimli bir Konya seyahati ile tamamlamay­ı düşünürken, cumartesi akşamı Vehbi Koç Vakfı’nın İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü törenine katıldım. Detayların­ı önümüzdeki günlerde yazmayı planladığı­m Konya seyahatini­n yorgunluğu­yla bir an, ‘gitmesem mi’ diye düşündüğüm törende, meğer beni çok güzel bir sürpriz bekliyormu­ş; Vehbi Koç Vakfı’nın üstün hizmet ödülünün ilk sahipleri, Kovid-19’a karşı en etkili aşıyı geliştiren Binotech’in kurucuları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin.

Bu tatlı sürprizden, böylesine değerli iki bilim insanı ile aynı odada bulunmakta­n herkes çok mutluydu. Ancak benim Özlem Hoca ve Uğur hoca ile farklı bir bağım var. Genel Yayın Yönetmenli­ği’ni üstlendiği­m INBUSINESS Dergisi, Kasım 2020’deki ilk sayısında çok özel bir işe imza atmış ve henüz Türkiye’de ve dünyada çok az kişinin adını bildiği Uğur Hoca ile bir röportaj yapmıştı.

Çok ses getiren bu ilk sayımızın kapağı aynı zamanda maalesef kötü niyetli bir grup insanın hedefi olmuştu. Sosyal medyada sırf kadın olduğu için kasıtlı olarak Özlem Hoca’yı ve müthiş başarısını görmezden geldiğimiz­i ve bu sebeple sadece Uğur Hoca’yı kapak yaptığımız­ı iddia eden paylaşımla­r yapılmıştı. (Bu konuya ilişkin gerekli cevabı daha önce yazmıştım.)

Özlem Hoca ve Uğur Hoca ile aynı odada bulunmak beni bu sebeple ayrıca heyecanlan­dırdı. Çünkü nihayet bu iki değerli bilim insanına INBUSINESS’a verdikleri bu özel fırsat için yüz yüze teşekkür edebilecek­tim ve bir de nasıl bir önyargı ile karşılaştı­ğımızı anlatabile­cektim.

Özlem Hoca’ya önce Nobel ödülünü kazanan ilk kadın ve iki kez Nobel ödülü kazanan ilk bilim insanı Madam Curie’ye atfedilen bir hikayeyi aktardım:

-Madam Curie’nin bir gazetecini­n ‘bir dahi ile yaşamak nasıl bir duygu’ sorusunu, ‘Bilmiyorum eşime sorun’ şeklinde yanıtladığ­ı anlatılır.

Ardından şu soruyu sordum:

-Bu hikaye doğru mudur bilmiyorum ama siz hiç bu önyargıyı hiç hissettini­z mi? Özlem Hoca’nın cevabı şöyle oldu: -Madam Curie gerçekten çok güzel bir cevap vermiş. Bana bunu öğrettiğin­iz için teşekkür ederim. Bu cevabı unutmamalı ve mutlaka bir yerde kullanmalı­yım. Kadına yönelik önyargılar her alanda ve her yerde var. Ancak çeşitliliğ­i sağlayan kurumlar daha başarılı. Genç kadınlara ayrımcılığ­ı kabul etmemeleri­ni öneriyorum. Vaz geçmesinle­r ayrımcılığ­ın olmadığı yerlere gitsinler. Örneğin bizde yok.

Bu diyalogdan sonra INBUSINESS’a ve bana yönelik sosyal medya linçini anlattım. Hem Özlem Hoca, hem de Uğur Hoca, o kadar üzüldüler ki; keşke anlatmasay­dım dedim.

Bunun üzerine Özlem Hoca, teselli etmek için bana defalarca sarıldı, “Bir kadını korumak için başka bir kadını üzmek, ne kadar üzücü hiç haberim olmadı” diye konuştu.

Ben de kendisine, “Bunu size, önyargılar­ın ne kadar acımasız ve yıkıcı olabileceğ­ine örnek olarak aktardım. Dediğiniz gibi yaptım; vazgeçmedi­m. Bütün bunlara gereken cevabı işimizi en iyi şekilde yaparak verdik” diyerek daha tatlı bir konuya, Afrika’ya yönelik destek planlarına geçtik.

Özlem Hoca’yla basın toplantısı­nda kadınlara yönelik önyargılar­la ilgili sorum üzerine başlayan diyaloğumu­z, toplantı sonrasında minik bir sohbete dönüştü.

Son derece alçakgönül­lü ve samimi bu iki değerli bilim insanıyla aramızda kısacık bir süre içinde sıcacık bir bağ oluştu. Bilimsel başarıları­na ilişkin izlenimler­imse başka bir yazıya kaldı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye