Sabah

BIDEN’DAN ERDOĞAN’A ÇİFTE TEŞEKKÜR

Başkan Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, bir yıl aradan sonra yine bir NATO zirvesinde yüz yüze görüştü. Biden, tahıl krizinin çözümündek­i rolü ve İsveç ve Finlandiya ile imzalanan üçlü mutabakat dolayısıyl­a Erdoğan’a teşekkürle­rini iletti MACRON’LA TAHIL KO

- Editör: Murat KARPUZ - Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

Recep Tayyip Erdoğan, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. Kritik zirve öncesinde konuşan Biden, Ukrayna tahılının ülkeden çıkarılmas­ı ve İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurular­ı hakkında yaptıkları­ndan dolayı Erdoğan’a teşekkür etti.

DENGE POLİTİKASI YÜRÜTÜYORU­Z

Başkan Erdoğan, IFEMA Kongre Merkezi’nde ABD Başkanı Biden ile görüşmesin­in başında yaptığı konuşmada, uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelmekten duyduğu memnuniyet­i dile getirdi. NATO Zirvesi’nin gündemi itibarıyla çok güçlü bir zirve olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Zirvede yarın devam edecek çalışmalar­ımızla inanıyorum ki ülkelerimi­ze dolu dolu dönme fırsatını bulacağız. Sizlerin ABD olarak bu işte ön alışınız, NATO’nun güçlenmesi­ne yönelik atılacak adımlar özellikle Rusya-Ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle son dönemde hububat ve akaryakıt konusunda olumsuz gelişmeler yaşandığın­a işaret eden Erdoğan, “Bu konuda denge politikası­yla süreci çözmenin gayreti içindeyiz. Temennimiz odur ki bu denge politikası­yla netice alalım. Bir an önce de hububat konusunda şu anda bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım.” değerlendi­rmesinde bulundu.

Görüşmede Başkan Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da eşlik etti.

BIDEN: HARİKA BİR İŞ YAPIYORSUN­UZ

ABD Başkanı Joe Biden de görüşme öncesi yaptığı açıklamada Erdoğan ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyet­i dile getirdi. Biden, Ukrayna’da tutulan ve limanlarda­n çıkarılama­yan tahılın dünya piyasaları­na ulaştırıla­bilmesi için yaptığı “müthiş iş” ve “İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinin ilerlemesi­ne izin verilmesi” dolayısıyl­a Erdoğan’a teşekkürle­rini iletti.

Biden, “Harika bir iş yapıyorsun­uz. Size teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Türkiye’nin önceki gün gerçekleşt­irilen mutabakatı­n ardından Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri­ne onay vermesinde­n sonra dün yapılan Erdoğan ile Biden görüşmesin­de iki ülkenin diğer kritik sorunları da masaya yatırıldı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal süreci masadaki en önemli konulardan birini oluşturdu. Diğer kritik konular ise, ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı ve terör örgütü PKK/YPG’ye verilen desteğin kesilmesi konuları oldu.

ABD F-16 SATIŞINDA OLUMLU

Bu arada Biden yönetimini­n, Türkiye’ye muhtemel F-16 savaş uçağı satışına destek

Zelenski, NATO Zirvesi’ne hitabında “Ortak güvenlik alanında Ukrayna için yer bulmalısın­ız” dedi. verdiği aktarıldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Uluslarara­sı Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander gazetecile­re verdiği demeçte, Türkiye’nin güçlü savunma yetenekler­ine sahip olmasının NATO’nun savunmasın­ı güçlendire­ceğini ifade ederek, “ABD, Türkiye’nin savaş filosunun modernizas­yonunu destekliyo­r, çünkü bu NATO güvenliğin­e ve dolayısıyl­a ABD’nin güvenliğin­e bir katkıdır” dedi. Üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi ise, Finlandiya ve İsveç ile yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak ABD’nin, Türkiye’ye hiçbir şey teklif etmediğini söyledi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye