Sabah

NATO’NUN GELECEĞİNE TÜRKİYE DAMGASI

NATO Zirvesi’nde yeni stratejik konseptin kabul edildiğini açıklayan Stoltenber­g: Finlandiya ve İsveç’i ittifaka davet etme kararı aldık. Çabalarınd­an ötürü Türkiye’ye teşekkür ediyorum

-

üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen zirve toplantısı kapsamında­ki oturumlara başladı. Ukraynalı konulu ilk oturum NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g’in geleneksel tokmak vuruşuyla başladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski oturuma video konferansl­a canlı olarak hitap etti. Zirveye ev sahipliği yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de konuşmasın­da “Dünya bizi izliyor. Herkese birlik ve beraberliğ­imizi, beklentile­ri karşılayab­ileceğimiz­i göstereceğ­iz. Türkiye, Finlandiya ve İsveç’i üçlü muhtıranın imzalanmas­ı dolayısıyl­a tebrik ederim” dedi. NATO Hükümet ve Devlet Başkanları Zirvesi’nin ardından yayınlanan ortak bildiride, “Bugün Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya üye olmaya davet etmeye ve katılım protokolle­rini imzalamaya karar verdik” denildi.

Stoltenber­g oturum sonrası yaptığı açıklamada önemli mesajlar verdi:

■ Liderler Ukrayna’ya çok güçlü bir destek mesajı gönderdile­r. Ukrayna’ya İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Top lantısı öncesinde üye ülkelerin liderleri aile fotoğrafı çektir di. Ev sahibi İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve NATO

Genel Sekrete ri Jens Stol tenberg daha fazla askeri malzeme, silah ve ağır silah gönderilec­ek. Ukrayna’nın adaylığı konusunda kapımız açıktır.

■ Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO için iyi bir anlaşma. Finlandiya ve İsveç’i NATO üyeleri olarak davet etme kararı alındı. Türkiye-İsveçFinla­ndiya arasındaki mutabakat, bu kararın önünü açtı. Türkiye’ye teşekkür ediyorum.

■ Müttefikle­r yeni Stratejik Konsept Belgesi’ni kabul etti.

■ Rusya, 2010’daki stratejik konseptte dış ortak iken şimdi direkt tehdit olarak tanımlanıy­or. tarafından karşılanan Baş kan Erdoğan’ın sağında İngil tere Başbakanı Boris Johnson, solunda ise Slovenya Başbaka nı Robert Golob yer aldı.

Erdoğan, NATO lider ler toplantısı öncesi Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ile ikili görüşme yaptı. Yaklaşık 1 saat süren görüşme de özellikle Ukrayna’nın Odessa Limanı’nın güvenliği ve tahıl kori doru ele alındı. Görüşme öncesi samimi görüntüler veren Erdoğan ve Macron’un, aile fotoğrafı çekim leri sonrasında da ele ele yürü meleri dikkat çekti. Başkan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile de ikili bir görüşme gerçekleşt­irdi. Johnson, tahıl krizine çözüm bulunması konusunda Başkan Erdoğan’ın ortaya koyduğu liderliği övdü.

 ?? ?? YENİ STRATEJİK KONSEPT BELGESİ KABUL EDİLDİ İSVEÇ VE FİNLANDİYA ÜYELİĞE ÇAĞRILDI
AİLE FOTOĞRAFI
YENİ STRATEJİK KONSEPT BELGESİ KABUL EDİLDİ İSVEÇ VE FİNLANDİYA ÜYELİĞE ÇAĞRILDI AİLE FOTOĞRAFI
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye