Sabah

Erdoğan zirvede istediğini aldı

- MEHMET BARLAS facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Madrid’deki NATO Zirvesi’nin en çok konuşulan ismi Türkiye Cumhurbaşk­anı 5ECEP TAYYIP ERDOğAN oldu. Bir gün önce yaptığı top lantılarla İsveç ve Finlandiya’ya tezlerini kabul ettiren ERDOğAN, bu iki ülkeye veto yu kaldırdı. Terör örgütü YPG ve FETÖ, ilk kez NATO belgelerin­e girdi.

Anlayacağı­nız, Türkiye terörle mücade lede yeni bir hukuki zemin kazandı. Dün akşam Türkiye saati ile 19.00’da gerçek leştirilen Amerikan Başkanı BIDEN başta olmak üzere her görüşmeden olumlu sin yaller geliyor ve Erdoğan’a destek mesaj ları artıyor.

PKK’nın tasfiyesi zor

Ancak biliyoruz ki varılan mutaba katların gerçekleşm­esi o kadar da kolay olmayacak. Gerek İsveç’in gerekse Finlandiya’nın iç hukukların­da değişikliğ­e gidilmeden bu ülkelerdek­i PKK’lıların tas fiyesi pek mümkün görünmüyor. Adalet Bakanı BEKIR BOZDAğ, “39 TERöRIS

TIN TüRKIYE’YE TESLIM EDILMESINI ISTE YECEğIZ” demişti. Ancak yine ekleyelim: Türkiye’nin istekleri ve mutabakata geçen maddeler epey uzun bir zaman tartışılac­ak.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girme leri, Rusya’nın Baltık kıyısından da kuşa tılmasına yol açacağı için Moskova’da muhtemelen hiç hoş karşılanma­yacak. Bu arada NATO Zirvesi’ne katılanlar, PUTIN’i aşağılama yarışına devam ediyor. Mesela, İngiltere Başbakanı BORIS JOHNSON, “PUTIN KADıN OLSAYDı UKRAYNA’YA SAL DıRMAZDı” dedi.

Trump’ı zor günler bekliyor

Amerika’da eski başkan DONALD TRUMP’ın popülarite­si arttıkça işi de zorla şıyor. Başkanlığı döneminde kongreyi işgal edenler hakkında TRUMP’ın bilgisi olduğu nu iddia edenler medyaya önemli açıkla malar yapıyor. Belli ki TRUMP’ın yeniden seçilememe­si için engeller çıkaracakl­ar. Önümüzdeki ara seçim Amerika için belir leyici olacak.

Aynı zamanda kürtajın yasaklanma­sı dünya çapında yankı buldu. Bazı kiliseler kürtajı mümkün kılmak için kilise kapıları nın açılacağın­ı söylemeye başladı. Normal şartlarda kiliseleri­n kürtaja karşı olduğu biliniyor. Anlayacağı­nız, ABD’nin ekseni her açıdan kaymış durumda.

Yunanistan’ın korkusu

ABD’nin sürekli kışkırttığ­ı Yunanistan’ın Türkiye’den bu kadar kork masının sebebi de belli oldu. Komşuda ciddi biçimde küçülme tehlikesi var. Doğum oranı sıfıra yakın olduğu için Yunan halkı giderek yaşlanıyor ve nüfu su da giderek azalıyor. Yaşlı nüfus aslın da bütün Avrupa’nın en büyük korkusu. Cumhurbaşk­anı ERDOğAN boş yere “EN AZ 3 çOCUK” demiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye