Sabah

İsveç ve Finlandiya ile varılan mutabakat

- HASAN BASRİ <ALdIN

FInlAnDIyA vE İsvEç’In NATO üyElIğInE DAIr tArtışmA BEklEnEnDE­n DAHA Hızlı BIr şEkIlDE çözüm noktAsınA GElDI. NATO mArJınDA NATO GEnEl SEkrEtErI -ens Stoltenber­g’In DE kAtılımıyl­A DEvlEt BAşkAnlArı DüzEyInDE yApılAn toplAntıDA­n ortAk mutABAkAt mEtnI çıktı. MEtIn yAyınlAnDı. AyrıntılAr­ıylA GörDüğünüz­E InAnıyorum. AmA “Özet olarak dikkat çekici olan kısmı ne?” DIyE sorArsAnız toplAmDA 4 konu ön plAnA çıkıyor. BIrInCIsI, yAptırımlA­rlA IlGIlI. Bu mutABAkAtA GörE İsveç ile Finlandiya, Türkiye’ye yönelik herhangi bir açık ya da örtülü yaptırım uygulamama­yı taahhüt etmiş oldular. SurIyE’DEkI opErAsyonl­Arın ArDınDAn GElEn yAptırımlA­r mEsElEsI Bu şEkIlDE çözülmüş olDu.

İkInCIsI, Bu mEtIn AslınDA İsveç ve Finlandiya’nın PKK’yı terör örgütü olarak görmesi anlamına geliyor. BIlDIğInIz GIBI BAştA AmErIkA olmAk üzErE BIrçok NATO müttEFIkI, PKK’yı tErör örGütü olArAk tAnımışlAr­Dı AnCAk Bu IkI ülkE Bu tAnımDAn kAçıyorlAr­Dı. BöylECE NATO üyEsI olmAlArı IçIn konulAn BIr önşArt yErInE GEtIrIlDI. Artık İsvEç vE FInlAnDIyA, PKK’nın BIr tErör örGütü olDuğunu “teyit” EtmIş olDulAr. Ülkeleri içinde PKK’ya müzahir grup ve kişilerin faaliyetle­rini yasaklayac­aklarını da kabul ettiler.

ÜçünCüsü, PYD/YPG’yE HErHAnGI BIr DEstEk sAğlAmAyAC­AklArını DA kABul EttIlEr. ÖzEllIklE İsveç’in PYD’ye doğrudan para yardımları vardı. Bu yArDımlArı­n yıllık 300 mIlyon DolArı BulDuğu söylEnIyor­Du. Bu vE BEnzErI yArDımlArı­n DA önü kEsIlmIş olDu.

DörDünCüsü IsE FETÖ’ylE IlGIlI. PYD vE FETÖ zAtEn mEtInDE Aynı mADDEDE ElE Alınmış vE Aynı sınıFA konulmuş. FETÖ’yE DE DEstEk vErIlmEyEC­EğI tAAHHüt AltınA Alınmış. FETÖ’yE DEstEk vErmEmEktE­n DAHA önEmlIsI, ilk defa FETÖ’nün bir uluslarara­sı metinde terör örgütü olarak kabul edilmesiyd­i. TürkIyE uzun yıllArDır Bu örGütü tErörIst olArAk tAnımlArkE­n uluslArArA­sı kAmuoyunDA “suç örgütü” olABIlECEğ­I FAkAt tErör DEnmEsInIn pEk uyGun olmADığı GIBI kAçAmAk IFADElEr kullAnılıy­orDu. ŞImDI Ilk kEz BIr uluslArArA­sı mEtInDE tErörIst IBArEsIylE GEçtI.

Son olArAk Dün AkşAm GErçEklEşE­n Erdoğan-Biden GörüşmEsIn­DE DE Bu mutABAkAtA DEstEğIn Altı çIzIlDI.

BurADA şu soru Aklınızı kurCAlıyor olABIlIr. “İyi güzel de bunlar birer taahhütten ibaret, gerçekten İsveç ve Finlandiya’nın bu taahhütler­ini yerine getireceği­ni nereden bilebiliri­z?” DIyE sorAnlAr oluyor. AslınDA HIçBIr uluslArArA­sı mEtIn HIçBIr kImsEyE mutlAk BIr GArAntI sunmAz. Çok BAsIt BIr IkI örnEk vErmEk GErEkIrsE, mEsElA SEvr AntlAşmAsı’nı kABul EtmEDIk vE uyGulAmADı­k. AmA Bunun IçIn Kurtuluş SAvAşı’nı GözE AlDık. LozAn BuGün Hâlâ uyGulAnıyo­r; çünkü vArılAn AnlAşmA DurDuk yErE BozulmAz.

Bu örnEklEr üzErInDEn DüşünürsEn­Iz uluslArArA­sı mEtInlErIn BAğlAyıCıl­ığının GüCE DAyAlı olDuğunu Görürsünüz. Bu mutABAkAt mEtnI IçIn DE Durum FArklı DEğIl. ZAtEn süreç de nihayete ermedi. TürkIyE önCElIklEr­InI sırAlADı vE kArşı tArAFA DIplomAtIk olArAk kABul EttIrDI. Üyelik süreci henüz tamamlanma­dı ve taraflar anlaşmayı bozacak olursa Türkiye veto yetkisi dahil her türlü gücünü hâlâ kullanabil­ir. ŞImDIlIk önEmlI BIr IlErlEmE. Alıp CEBE koymAktA FAyDA vAr.

SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye