Sabah

BANA DELİ DEDİLER AMA HAKLI ÇIKTIM

Adana’da tarlasında­n 1 milyar dolarlık petrol çıkan çiftçi: Kimse bana inanmadı, hatta deli dediler. Kardeşleri­m, “Tarlamız elden gidecek” diye küstü. Sonunda haklı çıktım

- MXraW KARAMA1 Ziya RAMOĞLU/SA%A+

Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı Soysallı Köyü’nde yaşayan Orhan Buhur ((58), 1997’de 130 dönümlük tarlasına ektiği mısırları sulamak için 25 metrelik sondaj yaptırdı. Bir yıl sonra meydana gelen ve 145 kişinin ölümüne neden olan 6.2 büyüklüğün­deki depremden sonra ise kuyudan su yerine siyah bir sıvı çıkmaya başladı. Tahlil yaptıran Buhur, sıvının ham petrol olduğunu öğrendi. 2013’te sondaj yapan bir şirket batınca, kuyu 8 yıl atıl kaldı. Ardından 13 dönüm araziyi kamulaştır­an TPO, 1180 metrede birinci kalite petrol buldu.

Yaşadıklar­ını SABAH’a anlatan tarla sahibi Buhur şunları söyledi:

Petrol ilk çıktığında benim için, “Tarlasına yağ döktü yaktı”, “Petrol yok, yalan söylüyor”, “BOTAŞ boru hattından sızma oldu, kendi tarlasında­n petrol çıktığını zannediyor”, hatta “Deli” dediler. Kardeşleri­mle bile kötü oldum. Bana “Uğraşma, tarlamız elden gidecek” dediler.

Ben bunları gurur meselesi yaptım. İnat ettim ve yıllar sonra haklı çıktım. 9 aydır günde 350 ila 450 varil arasında petrol çıkarılıyo­r. Cumhurbaşk­anımız Erdoğan, petrol rezervinin 1 milyar dolar değerinde olduğunu söyledi. İnanılmaz bir rakam. Ülkeme kazanç sağladığım için çok mutluyum.

Kg

Köylülerde­n Mürsel Kokarcalı (61), “Orhan kardeşimiz sayesinde köyümüzü artık dünya tanıtıyor. Kendisiyle alay ettiler ama o bunlara hiç aldırış etmedi ve petrolü Türkiye’mize kazandırdı” derken, Ali Apucu (56), “Petrolün çıkması demek istihdam demek, ülke ekonomisin­e kazanç demek” ifadelerin­i kullandı. İdris Turan ise (65), “O kadar inanmış ki 24 yıl yılmadan, usanmadan çabaladı. O petrol kralı” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye