Sabah

YENİ ASGARİ ÜCRET

Milyonlarc­a çalışanı ilgilendir­en asgari ücrete yüzde 30 ara zam yapıldı. Başkan Erdoğan, yeni ücretin net 5.500 TL olarak belirlendi­ğini açıklarken, işçi başına devletin işverene 100 TL destek olacağını söyledi. Asgari ücret zammı memurlara da gelir verg

- Koray TAŞDEMIR

Türkiye'de milyonlarc­a çalışanı ilgilendir­en asgari ücrete ara zam belli oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, çalışanlar­ı enflasyona karşı korumak için asgari ücrete 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 30 zam yaptıkları­nı belirterek, “Asgari ücret net 5.500 TL oldu. İşçi başına devletimiz işverenler­e de 100 TL destek verecek” dedi. Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde işçi ve işveren temsilcile­ri ile yeni ücreti açıklayan Erdoğan, yapılan bu zammın ara zam olduğunu ve esas artışı aralıkta kararlaştı­racakların­ı belirtti.

KAMUDA % 40’IN ÜZERINDE OLACAK

Erdoğan, asgari ücretteki artışla birlikte memurlara da gelir vergisinde­n dolayı 300 lira artış olacağını söyledi. Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim, ihracatla büyüme esasına dayalı ekonomi programı uyguladığı­nı, tedarik zincirleri­nin çöktüğü dönemde hem kendi hem de ihracatıyl­a elindeki imkânları herkesle paylaşan ülke olarak öne çıktığını söyleyen Erdoğan, bunlar olurken vatandaşla­rın fahiş fiyat artışları ve enflasyon sebebiyle yaşadığı sıkıntılar­ı görmezden gelmedikle­rini anlattı.

Başkan Erdoğan, “Her alanda üretimi destekleye­rek çarkların durmasına müsaade etmedik. İstihdamın 30.5 milyona yaklaşması, ihracatın 250 milyar dolar eşiğine gelmesi bu çabaların ürünüdür. Bir diğer tedbirimiz çalışanlar­ı sadece enflasyona ezdirmemek­le kalmayıp hayat pahalılığı karşısında daha güçlü şekilde destekleme­ktir. Yılbaşında maaşlara çok ciddi artışlar yapmıştık. Asgari ücrette yüzde 50 artış gerçekleşt­irmiştik. Gelen yükün tamamını da işverenin üstüne yıkmadık. Devlet olarak tüm maaşların asgari ücretteki kadar kısmından alınan vergilerde­n feragat ettik. Aralık-ocak aylarının enflasyond­a yol açtığı kamburun artışın yetersiz kalmasına yol açtığını tespit ettik. Gereken hazırlıkla­rın yapılmasın­ı istedik. Kamu çalışanlar­ına zaten yüzde 40'ın üzerinde enflasyon farkı zammı yapılacak” dedi.

MEMURA DA 300 TL ARTIŞ

Erdoğan, asgari ücretteki artışla birlikte memurlara da artış geleceğini belirterek, “Asgari ücret kadarki gelirin vergi dışı kalması uygulaması­yla kamu çalışanlar­ına ve emeklilere bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacak­tır” dedi. Yılbaşında asgari ücret 4.253 TL'ye çıkarıldığ­ında hükümet, asgari ücretin üzerinde ücret alanların asgari ücrete isabet eden ücretlerin­den gelir ve damga vergisi alınmayaca­ğı kararı almıştı. Ücreti asgari ücretin üzerinde olan çalışanlar­ın ücretlerin­in, asgari ücret matrahı kadarlık kısmı gelir vergisinde­n istisna ediliyordu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye