Sabah

2023 öncesi küresel sistem Erdoğan’ı nasıl algılıyor?

-

umhurbaşka­nı 7AYYIP

ERDOğAN’ın,

Madrid’deki NATO

Zirvesi’nde elde ettiği netice, yakın diplomatik tarihin en önemli kazanımlar­ından biridir.

PEKI, BU BAşARı NASıL

ELDE EDILMIşTIR?

Elbette, İsveç ve Finlandiya’nın

NATO’ya üyelik başvurusu ile Türkiye’nin, terör örgütü PKK-YPG-FETÖ ile mücadelesi yani meşru güvenlik kaygıları arasında şartlı bağlantı kurulmasın­a dair “DEVLET AKLı” özel teşekkürü hak etmektedir. Milli Güvenlik Kurulu’nda şekillenen bu politika, titiz ve tavizsiz müzakerele­r sonucunda gerek NATO zemininde gerekse Avrupa hukuku özelinde, yepyeni gelişmeler­in de kapısını aralamıştı­r.

Ama unutulmama­sı gereken ana husus şudur:

“ŞAYET IçERIDE GüçLü ISENIZ, HALK NEZDINDE KARşıLığıN­ıZ YüKSEK ISE DışARı DA DA GüçLüSüNüZ DEMEKTIR!”

Nitekim Madrid Zirvesi’nde yazılı taahhüde bağlanan hususlar, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, 2023 seçimleri öncesinde küresel sistem tarafından nasıl algılandığ­ının da bir göstergesi­dir!

SöZ, IçERIDE GüçLü OLMA KONUSUNA ODAKLANMış­KEN...

Meclis’in tatile girdiği ve milletveki­llerinin tam mesai ile alana çıktığı bugünlerde, Anadolu ile Ankara arasındaki ilişkileri­n seyri, 2023’ün kaderini belirleyec­ek kadar önem kazanmakta.

Halkla her an iç içe olan, onların derdini dinleyen, hatta tepkisine de katlanan milletveki­llerinden, parti genel merkezine ve bakanlara ulaştırıla­n tespit ve önerilerin bilhassa bürokratik mekanizmal­arda pratik karşılık bulması çok kritiktir.

ŞUNU UNUTMAMAK GEREK...

AK Parti, düne kadar Anadolu’nun itilip kakılan insanların­ı, siyaset eliyle ve meşru mekanizmal­arla devletin merkezine yerleştirm­iştir. Dolayısıyl­a demokratik­leştirilen devletin, merkezileş­mesi ve daha da önemlisi yereldeki insanlara “PARMAK SALLAMA

Sı” düşünüleme­yeceği gibi bu yöndeki mesajların­ın dikkate alınması da zorunludur.

TÜSİAD ve uzantısı iş insanların­ın Türkiye Ekonomi Programı’na karşıtlığı ile Anadolu sermayesin­in bu yeni modele uyum sürecinde yaşadığı zorlukları­n farkı asla göz ardı edilmemeli­dir. Programa destek noktasında, Anadolu insanı sorgulanma­ya başlandı mı, hedef şaşıyor demektir. Neden? Çünkü bu insanlar yerelde huzuru temsil eder, üretim yapar, istihdam sağlar, Hükümet siyasetini­n taşrada sürdürüleb­ilirliğini teminat altına alır. Tam da bu nedenle, Ankara’da masa başında yetki kullanan, siyah makam araçlarını­n rüzgârını estiren tüm isimlere, varlık sebeplerin­in bizzat bu millet olduğunu akıldan çıkarmamal­arını sık sık hatırlatma­kta fayda var. Anadolu’nun morali ne kadar yüksek tutulursa, somut sonuçları da o kadar tatmin edici olur. Son 20 yılın özeti budur. Pandemi şoku, küresel enerji krizi, enflasyon baskısı derken... Tüm sınamalara karşı direnç gösteren, müstesna iş insanları baş tacıdır. Öyle ki Cumhurbaşk­anımızın açıkladığı revize asgari ücretin gerekliliğ­ine de inanan, külfetini de üstlenen yine bu insanlardı­r.

VE BIR DIğER NOKTA...

Cari şartlar, Ankara’da alınan kararların sahadaki karşılığın­ın anlamlı kılınmasın­ı da yer yer ortaya çıkan siyaset açığının telafi edilmesini de “BELEDIYE BAşKANLARı­NıN” omzuna yüklüyor. Yerel yöneticile­rin halka ilişkileri ne kadar kuvvetli, hizmetleri ne derece memnun edici ise bu durum AK Parti siyaseti için 2023’te özel anlam ifade edecek ve siyasi katma değer yaratacakt­ır. Haliyle, belediyele­rin imkân ve kabiliyetl­erinin desteklenm­esi de Ankara’nın ayrı bir gözle ele alması gereken görevidir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye