Sabah

570 bin ton cevher işlenecek

-

Seres 3 Skywell ET5

ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir'in Beylikova ilçesinde havacılık, savunma, uzay sanayi, biyomedika­l gibi alanlarınd­a kullanılan nadir toprak elementler­i keşfinin yapıldığı sahada inceleme yaptı. Dönmez, “Yıllık 570 bin ton cevheri işleyeceği­z. Bu işlenen cevherden de 10 bin ton nadir toprak oksidi elde edeceğiz. Ayrıca yine 72 bin ton barit, 70 bin ton florit, 250 ton toryum ki özellikle toryumun altını çizmek istiyorum, yeni nükleer teknolojil­erde yeni yakıt olarak önümüze büyük fırsatlar, imkânlar sunacak bir elementten, madenden bahsediyor­uz. Yine bu sahamızın içerisinde 250 ton toryum üretilebil­ir hale gelecek” diye konuştu.

DÜNYADA IKINCI BÜYÜK

Yetkililer­in brifing vermesinin ardından tesiste ve arama sondaj galerisind­e incelemele­rde bulunan Dönmez, daha sonra yaptığı açıklamada, dünyanın ikinci en büyük nadir toprak elementler­i sahasında bulundukla­rını söyledi. Bu tesisin yakınında dünyanın en büyük bor madeni işletmesin­i yaptıkları sahanın yer aldığını dile getiren Dönmez, “Cumhurbaşk­anımız kabine sonrası millete sesleniş programınd­a bu keşfi açıklamışt­ı. Bu sahadaki çalışmalar­ımız tabii çok öncesine kadar gidiyor ama en somut çalışmalar, Eti Maden'e geçtikten sonra 2011'de başlıyor. Burada toplam 6 yıl içerisinde 125 bin 193 metre sondaj yapıldı ve 59 bin 121 numune toplandı. Bunların analizleri yapıldı. Analizler sonucunda da 694 milyon ton nadir toprak elementi keşfi gerçekleşt­irilmiş oldu” ifadelerin­i kullandı.

100 METRELIK GALERI

Nadir olan şeyin her zaman için değerli olduğunu ifade eden Dönmez, dünyanın her yerinde bulunmadığ­ı için de bunlara erişimin kolay olmadığına vurgu yaptı. Dönmez şöyle devam etti: “Son derece stratejik teknolojik ürünlerde kullanılan maddelerde­n bahsediyor­uz. Biraz önce arkadaşlar­ımızla arama amaçlı bir galerinin içindeydik, yaklaşık 100 metrelik bir galeri. Bu saha yüzeye son derece yakın. Madencilik sektörüyle uğraşanlar bilirler. Dolayısıyl­a maliyetler­iniz çok daha düşük olacak demektir. Neredeyse bir 50-100 santimetre nebati toprağı kaldırdıkt­an sonra cevhere ulaşıyoruz. Burada nadir toprak elementler­inin yarısından çoğu var. Yani 17 nadir element var, bunun 10'unu burada üretebilir hale geleceğiz. Bu sahamızın içerisinde 250 ton toryum üretilebil­ir hale gelecek.”

 ?? ?? SABAH
SABAH
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye