Sabah

FİYAT 350 BİN TL DÜŞECEK

Elektrikli otoda ÖTV oranları değişiyor. Kanun teklifi yasalaşırs­a birçok elektrikli otomobilde ÖTV oranı yüzde 10’a ineceği için fiyatlar düşecek. Yasa ile birlikte Togg’un ÖTV’nin yüzde 60’tan 10’a inmesinin de önü açılacak

- UIXN SANDIK

Elektrikli otomobille­rin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları değişiyor. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki kanun teklifi yasalaşmas­ı halinde, elektrikli otomobille­rden alınan ÖTV oranı yüzde 10 inecek. Ayrıca elektrikli araçlara da içten yanmalı araçlarda olduğu gibi matrah limitleri getirilece­k.

Buna göre, motor gücü 160 kW'ı, vergisiz fiyatı 700 bin TL'yi geçmeyen elektrikli otomobille­rden alınacak vergi tutarı yüzde 10 olarak belirlendi. Vergisiz fiyatı 700 bin TL'yi aşan elektrikli otomobille­rden alınacak ÖTV tutarı yüzde 40 oldu.

Motor gücü 160 kW'ı geçen elektrikli araçlardan da 750 bin TL'yi aşmayanlar için ÖTV oranı yüzde 50, 750 bin TL'yi aşanlar için ÖTV oranı yüzde 60 olarak güncellend­i.

Jaguar I-Pace, Porsche Taycan, BMW iX, iX3, i4 ile Mercedes EQ ailesi gibi lüks elektrikli modeller yüzde 60'lık vergi dilimine girmeye devam edecek. Renault Zoe modeli de 80 kW motor gücüne sahip ve bugün itibarıyla vergisiz satış fiyatı 700 bin TL'nin altında olduğu için fiyatında bir değişiklik yaşanmayac­ak.

Türkiye'de satılan az sayıdaki elektrikli otomobil arasında yer alan Hyundai Kona, MG ZS EV, Seres 3 ve Skywell ET5 modellerin­in ÖTV oranları yüzde 60'dan yüzde 10'e inecek. Böylece otomobille­rin fiyatların­da ortalama 350 bin TL arasında düşüş yaşanacak.

TOGG’A TEŞVIK

ÖTV değişikliğ­inden 2023'ün ilk çeyreğinde yollara çıkacak Togg da yararlanac­ak. Yasa ile birlikte Togg'un ÖTV oranının yüzde 60'tan 10'a inmesinin de önü açılacak. Yeni düzenleme ile Togg'un vergisiz fabrika çıkış fiyatı 700 bin TL'nin altında kalırsa satış fiyatı yaklaşık 910 bin TL olacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye