Sabah

CHP elitist mi halkçı mı?

- MDKPXW g9hR

CHP’yle ilgili şu sorunun yanıtını ne kla sik CHP’liler ne de sonradan CHP’li ve “Atatürkçü” kesilen sosyalistl­er verdi: “CHP neden 20 yıldır oyunu artıramadı?”

Kimi “karnını kaşıyan adam”ı sorumlu tuttu, kimi etnik ve dini kimlikleri öne çıkaran ları suçladı, kimi de suçu CHP’nin başına gelen siyasi aktörlerin beceriksiz­liğine bağladı. Oysa hiçbiri CHP’nin tektipçi ve statükocu yapısına dönüp bakmadı, bakamadı. Hepsi de “evdeki bulguru” kaybetmekt­en korktu. Bu nedenle ne geçmişte ne de bugün CHP’nin siyasi mis yonuyla gerçek anlamda bir yüzleşme ya da son dönemdeki deyimle “helalleşme” olma dı, olmazdı da.

Bunu CHP tarihinde en yüksek oyu alan Ecevit bile gerçekleşt­iremedi ve çareyi ayrıl makta buldu.

Bugünlerde seçim havasına girildi ya, yine CHP çevresi o bitmeyen “CHP neden oyunu artıramıyo­r?” tartışması başlattı. Aslında hepsinin arka planda başka hesapları olduğu için sahici olamıyorla­r ve bahane üretiyorla­r. Şimdiki bahaneleri de Kılıçdaroğ­lu’nun kimliği nedeniyle kazanamaya­cağı ve yaşadığı gelgit ler. Bu konuda en sert yazıyı yazanlarda­n biri de arka plan hesaplarıy­la siyaseti dizayn etme ye çalışan Soner Yalçın...

Son yazısında haklı birçok eleştirisi olsa da şöyle bir tespit yapıyor:

“Acı olan bu ülkenin sosyalistl­erinin de parmak sallayan/işaret eden seçkinci ‘beyaz kitleye’ uyum sağlamış olması! Ezen ezileni/sınıf’ı unuttu, etnisiteye yenik düştü çoğu. ‘Tık’ almak/kabul görmek onca yıldır ezilen bedenlere-ruhlara iyi geldi demek!

Biz niye böyle olduk? Kimlik siyasetine bu derece nasıl yenildik?”

Bu tespiti okurken insan ister istemez nasıl bir sonuç çıkaracağı­nı merak ediyor. Çıkardığı tek sonuç var: Deniz Baykal’ı günah keçisi ilan etmek...

Şöyle diyor: “CHP elitliğe nasıl yenildi? Programı dışlayan popülist virüs, Deniz Baykal ile bulaştı partiye... Kılıçdaroğ­lu’nun onca çabasına rağmen CHP bu virüsten kurtulamıy­or; çünkü Baykal virüsü mutasyona uğradı sosyal medyaya dönüştü!”

El insaf... CHP’nin 72 yıldır tek başına ikti dar olmamasını­n ve 20 yıldır da oyunu artıra mamasının tek müsebbibi Baykal mı?

Buna cevabı Rahşan Ecevit versin... Mehmet Çetingüleç’in Ecevit’in Anıları kitabında Rahşan Ecevit, “Balo yerine çay partisi dönemi” başlığıyla bakın geçmişi nasıl anlatıyor:

“O zaman CHP adında ‘halk’ olduğu halde halkla birlikte olmuyordu. Balolar yapıldığın­da ‘Bu davetlerin kapısından baktığınız­da içeride halkı göremezsin­iz’ derdim hep... Sonra Bülent genel sekreter olduğunda rahatlamış­tım.”

İçinde “halkın” olmadığı bir halk parti si gerçeği hep vardı. Solun darbelerle ilişkisi de bu elitist yaklaşımın ürünü. Bu zihniyeti değiş tirmeye hiçbir liderin gücü yetmedi. Dahası öyle bir düşünceye sahip bir lider de gelmedi. Öyle görünen Kılıçdaroğ­lu bile beceremedi ki oylarda bir kıpırdanma yok. Bundan sonra olması da zor görünüyor. Bu geçmiş kabul edi lip gerçek bir yüzleşme yaşanmadan ve suçu da başkaların­a atmadan ne sahici bir helalleş me adımı atılır ne de tek başına iktidar şansı yakalanır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye