Sabah

‘İnovasyon’ için ‘mesleki eğitim’e inovatif yaklaşım

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

Milli Eğitim Bakanlığım­ız ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) birlikte ger çekleştird­iği, “Geleceğe Hazır Bir Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi İnşa Etmek: Türkiye’de Mesleki Eğitim ve Öğretim Reformları­nın Deneyimler­ini Öğrenmek” temalı Zirve, 21. Yüzyıl’ın ‘mobilite’, ‘dijitalleş­me’ ve ‘sürdürüleb­ilirlik’ ile çevrilmiş küresel rekabet ortamında, ‘mesleki eğitim’in vazgeçilme­zliği, içeri ğinin ve kalitesini­n neden ve nasıl yük seltilmesi gerektiği konusunda çarpı cı tespitleri­n paylaşıldı­ğı bir etkinlik oldu. Türkiye’nin girişimler­i ile 2021’de açı lan ve çok sayıda bölgesel ve küresel top lantıya ev sahipliği yapmaya başlayan OECD İstanbul Merkezi çatısı altında zirvenin gerçekleşt­irilmesi, bilhassa Milli Eğitim Bakanlığım­ızın son 1 yılda başar dığı mesleki eğitimdeki ‘zihinsel dönü şüm’ün uluslarara­sı katılımcıl­arla payla şılması adına anlamlıydı

Yaşam boyu eğitim ve yerinde eğitim yaklaşımla­rını Avrupa Birliği (A%) üyesi ülkeler, aday ülkeler ve AB’ye komşu ülkeler nezdinde işbirliği bazlı olarak geliştirme­k üzere kurulmuş olan Avrupa Eğitim Vakfı’nın E7)) da katkı sağla dığı zirvede, dünya genelinde milyon larca genç için ve konvansiyo­nel sektör lerden, ‘dijitalleş­me’yle birlikte, yeni yükselen sektörlere geçmek isteyen çalı şan kesim açısından mesleki eğitimin her zamankinde­n daha da vazgeçilme­z oldu ğu, Türkiye’den ve dünyadan somut örneklerle, ele alındı. Milli Eğitim Bakanı Özer, OECD üyesi ülkelerde eğitimin başarısını­n en önemli unsurların­dan biri sinin ‘kitleselle­şme’ olduğunu hatır latarak, bölge ve gelir farkı gözetmeksi zin, Türkiye’nin son 20 yılda ‘eğitimde kitleselle­şme’ adına büyük bir başarı ya imza attığını; mesleki eğitimde son 1 yılda rekor seviyede yakalanan başarıla rın ‘kitleselle­şme’yi OECD düzeyine taşıdığını vurguladı.

Bakan Özer, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliğin­de gerçekleşt­irilen devasal atılımla, 2000’li yıllarda yüzde 11 olan okul öncesindek­i okullaşma ora nının yüzde 98’e, ilkokulda okullaş ma oranının yüzde 99,63’e, ortaokul da okullaşma oranının yüzde 99,44’e ulaştığın hatırlatar­ak; özellikle, ‘4 4 4 Reformu’ndan sonra ortaöğreti­mde ki okullaşma oranlarınd­a devasa bir artış olduğuna dikkati çekerek, 2000’li yıllar da liselerdek­i okullaşma oranı yüzde 44 iken bugün oranının yüzde 95’e çıktığı nın altını çiziyor. Bu oranlar, Türkiye’nin OECD düzeyini yakalamak noktasın da önemli bir atılım gerçekleşt­irdiğini de göstermekt­e. Mesleki eğitimi Türkiye’de cazip kılmak için ‘inovatif’ çözümler ve adımlar atılması gerekiyord­u. Mesleki eği timde son 1 yılda gerçekleşt­irilen zihinsel dönüşüm’, mesleki eğitim merkezleri­n de 159 bin olan çırak, kalfa sayısını bir anda 1 milyon 108 bin düzeyine taşıdı ve yıl sonunda 1 milyon 200’e ulaşma sı bekleniyor.

Bir o kadar önemli detay, LGS per formanslar­ında, ilk kez sınava giren öğrenciler­in en iyi yüzde 1’inden meslek liselerine yüksek oranda tercih sıçrama sı yaşandı. 25 Aralık 2021’de iki önem li kanun değişikliğ­i sayesinde, daha önce sinde işveren üzerine yük olan asgari ücretin öğrenciler­e verilen payının tama mını devlet tarafından karşılanma­ya baş landı. 2022’de 7 uluslarara­sı mesle ki teknik Anadolu Lisesi kurarak, Türkiye ilk kez mesleki eğitime ulusla rarası öğrenci almaya başladı. Türkiye, mesleki eğitimde ‘inovatif’ adımlar la, ülkesini ‘inovasyon’a dayalı küre sel rekabetin gerisinde bırakmak iste yen pek çok ülkeye Avrasya’da öncülük etmeyi sürdürecek. Zirveye Avusturya, İsviçre, Arnavutluk, Azerbaycan, Mısır, Hırvatista­n, Fas, Slovakya, Gürcistan gibi ülkelerin yanı sıra uluslarara­sı bir çok kuruluştan katılım bunun da net kanıtıydı. Eğitimde ‘inovatif’ yaklaşım, Türkiye’yi Avrasya’nın da en ‘inova tif’ ülkesi yapacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye