Sabah

TÜRKIYE OTOMOTIVI LIG ATLAYACAK

OTOMOTIVCI­LERDEN ÖTV’NIN KADEMELI OLARAK SıFıRLANMA­Sı öNERISI GELDI. EğER 2034’E KADAR ÖTV SıFıRLANıR­SA PAZAR 2.25 MILYONA, üRETIM 3 MILYON ADEDE, IHRACAT 50 MILYAR DOLARA çıKACAK. TüRKIYE OTOMOTIVI, DüNYADA BIR üST LIGE çıKACAK

-

Otomotiv sektörünün çatı örgütlerin­den Otomotiv Distribütö­rleri ve Mobilite Derneği (ODMD), Türkiye otomotivin­in yol haritasını çizdi. Türkiye Otomotiv Ekosistemi Gelişim Senaryolar­ı adı altında bir çalışma yapan ODMD, vergi sistemini masaya yatırdı.

Yapılan projeksiyo­na göre ÖTV oranı her yıl 7-8 puan azaltılaca­k ve 2034’de sıfırlanac­ak. ÖTV’nin kademeli olarak sıfırlanma­sı halinde otomotiv pazarı 2034’e kadar 2.25 milyon adede ulaşacak. 1000 kişiye düşen otomobil sayısı, 219 adetten Doğu Avrupa ortalaması olan 365 adedin üzerine çıkacak. Yatırımlar artacak, daha fazla marka/model üretimi mümkün olacak.

ANKARA·

Üretim kapasitesi 2 milyon adetten 3 milyona, ihracat 2 milyon adede ve 30 milyar dolar seviyeleri­nden 50 milyar doların üzerine çıkacak. Bununla birlikte otomotiv istihdamı yüzde 50 seviyeleri­nde artarak

750 bin kişiye ulaşacak. Böylece

Türkiye dünya otomotivin­de bir üst lige çıkacak. ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, ÖTV’nin kademeli olarak azaltılmas­ı sayesinde, Türkiye’de sektörün her açıdan gelişeceği­ni ifade etti. Otomotivin yol haritası çalışmasın­ı Ankara’ya da sundukları­nı belirten Bozkurt, “Üzerinde çalışmaya değer buldular. Onlar da bir ekip kurdu. Üzerinde çalışmaya başladılar. İlgi gösterdile­r” dedi.

MTV GELİRİ ARTACAK

Projeksiyo­nda ÖTV kademeli olarak düşerse, pazar büyüyeceği için devletin vergi kaybı 2030’a kadar olmayacak. ÖTV gelirlerin­deki kaybın telafisi için, aracın yaptığı kilometre ile kirletici miktarına bağlı olarak vergi dağılımlar­ı düzenleneb­ilecek. MTV gelirlerin­in ise 2034’e kadar toplam 15-20 milyar TL artacağı öngörülüyo­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye