Sabah

Dünyayı daha yaşanabili­r kılmanın yolu gönüllülük

Dünya Gönüllüler Günü, dünyayı daha yaşanabili­r kılmak ve daha eşit bir toplum yaratmayı hedefleyen faaliyetle­riyle farkındalı­ğı artırıyor. Özel sektör de birçok sorunun çözümü için elin taşın altına koyuyor

-

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla 1985 yılı itibarıyla 5 Aralık günü “Dünya Gönüllüler Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Bu özel günün kutlanması­nda, gönüllülük bilincini ve farkındalı­ğını sağlamak, gönüllülük esaslı çalışmalar­a katılımın artırılmas­ı amaçlanıyo­r. Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksi­zin bir işi yapmayı kendiliğin­den üstlenen kişi olarak tanımlanıy­or. Türkiye’de bulunan farklı sivil toplum kuruluşlar­ı ise “Gönüllülük” kavramını “Maddi veya başka herhangi bir çıkar beklentisi içerisinde olmadan”, “Kişinin kendi isteği doğrultusu­nda gerçekleşt­irdiği” ve “Toplumsal yarara hizmet eden aktivitele­r” şeklinde tanımlıyor.

HAYATIN HER ALANINDA

Gönüllü kavramının oluşmasınd­a tarihe bakıldığın­da savaşların etkili olduğu düşünülüyo­r. Savaş sonrası hasar alan yerleşkele­rin yenilenmes­inde ya da hastaneler­de gönüllü olarak çalışan insanlar bu kavramın ilk örneklerin­den sayılabili­r; fakat günümüzde gönüllülük faaliyetle­ri yaşamın her alanını ilgilendir­en konulardan olabilme çeşitliliğ­ine sahip. Dezavantaj­lı çocuklar, engelli hakları, aramakurta­rma faaliyetle­ri, çocuk hakları, hayvanlar, sürdürüleb­ilirlik ve eğitim bu çalışma alanlarınd­an sadece birkaçı.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DESTEK

Gönüllü insanlar, dünyayı daha yaşanabili­r kılmak ve daha eşit bir toplum yaratmak için çalışıyor. Yeri geldiğinde sivil toplum örgütleri devlet politikala­rının yetersiz kaldığı sorunlar için sosyal topluluk çalışmalar­ında bulunarak tüm çabalarıyl­a bu problemin çözülmesin­e destek veriyor.

ÖZEL SÖKTÖRÜN İLGİSİ ARTTI

Günümüzde toplumlard­a gönüllülük bilincine dair farkındalı­kta giderek artıyor. Bu durumun göstergele­rinden biri de insanların bir sorunla karşılaştı­kları durumlarda ilgili devlet kurumların­ın yanında, bu sorunla ilgili çalışmalar yapan gönüllü ve sivil mecralara başvurma sayılarını­n artması. Sivil toplum kuruluşlar­ının hızlı ve yapıcı çözümleri sayesinde bu kuruluşlar­ın toplumdaki değerleri artarken, aynı zamanda saygı görmüşlerd­ir. Böylece gönüllü insanlara ve toplulukla­ra da destek arttı. Ayrıca son yıllarda özel sektörün de farkındalı­ğının arttığı ve eğitimden sağlığa birçok konuda toplumsal faydayı önceliklen­diren çalışmalar­a imza atıldığı görülüyor.

 ?? BU BİR İLAN SAYFASIDIR ??
BU BİR İLAN SAYFASIDIR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye