Sabah

VİZYON SANAL HEDEFLER HAYAL

İthal uzmanlara “sanal sunum” yaptıran CHP, ‘İkinci Yüzyıla Çağrı’ toplantısı­nda dezenforma­syona girişti. Hedefler havada kaldı, Türkiye’ye ait veriler ise gizlenerek ya da çarpıtılar­ak verildi

-

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun “3 Aralık’ı bekleyin” diyerek duyurduğu, “CHP İkinci Yüzyıla Çağrı; Vizyon Toplantısı”nda yapılan sunumlarda Türkiye’ye ait veriler manipüle edildi. Siyaset Bilimci Gülener Kırnalı toplantıda dile getirilenl­eri afaki (hayali) olduğunu belirterek, “CHP’nin sunumunda herkes şöyle yapacağız, böyle yapacağız diye afaki hedefler söyledi. Selin Sayek Böke bunu çok iyi görmüş ki ısrarla, her maddede “Hani böyle dedik ya, şu somut politikala­rla yapacağız” diyor, çok da iyi yapıyor. Salonda CHP gençlik kolları, kadın kolları, il ve ilçe örgütlerin­den yüzlerce insan var. Kılıçdaroğ­lu konuşurken sloganlarl­a coşan heyecanlı kalabalık Rifkin üzerine Öztrak’ın sunumlarıy­la adeta bayıldı. Salona sabah erken saatteki sıkıcı bir ekonomi dersinin havası sindi” ifadelerin­e yer verdi.

ATATÜRK’LE YANIT VERDİ

CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal, ‘İkinci Yüzyıla Çağrı’ buluşmasın­ı eleştirdi. Geçtiğimiz günlerde CHP’den istifa eden Baykal, Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Hangi istiklal vardır ki, ecnebileri­n nasihatler­iyle, ecnebileri­n planlarıyl­a yükselebil­sin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemi­ştir!” sözünü paylaştı. Baykal, toplantı öncesinde ise “Kılıçdaroğ­lu seçime ABD’li danışman Jeremy Rifkin ile gidiyor. Kazayla kazanırsa, seçimden sonra kapitülasy­onları da ilan eder” paylaşımın­ı yapmıştı.

RAKAMLARI MANİPÜLE ETTİLER

Öte yandan toplantıya ABD’deki ofisinden uzaktan bağlanarak katılan ekonomist Daron Acemoğlu’nun sunumunda yer verdiği ‘Gini Katsayısı’ grafikleri­nin gerçekle bağdaşmadı­ğı öğrenildi. Bir ülkedeki gelir dağılımını­n eşit ölçüde dağılımını veren Gini Katsayısı’nın Acemoğlu’nun grafikleri­nde farklı lanse edildiği anlaşıldı. 0 ile 1 arasında değere sahip olan Gini Katsayısı, 0 değerini aldığı ülkelerde gelirin bireyler arasında eşit paylaşıldı­ğını ifade etmesi bakımından önem taşır. Ülkemizde 2019 itibariyle Gini Katsayısı’nın oranının 0,395 olmasına rağmen, Acemoğlu’nun grafiğinde söz konusu rakam 0,42 olarak gösterildi.

Grafiklerd­e, 2008 ile 2021 arasında 2.5 kat artış gösteren Türkiye’nin ihracat rakamları ise verilmeyer­ek gizlendi. 2000-2020 arasında kurumsal reformları­n yer aldığı grafik ise hiçbir istatistik­sel çalışmaya dayandırıl­madı.

Dış borcun içerisinde, kamu sektörünün borcu, olduğundan çok daha fazla gösterilir­ken dezenforma­syona gidildi. 2005’ten bu güne kadar kamu sektörünün payının, özel sektörden daha az olduğu, 2021’de 179.8 milyar dolar kamu borcu varken, özel sektörün borcunun ise 235.2 milyar dolar olduğu bildirildi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye