Sabah

85 MİLYONUN TEK YÜ YÜZYILIN

Türkiye dün karanlık bir güne uyandı. 04.17’de Kahramanma­raş Pazarcık merkezli 7.7’lik deprem 10 ili vurdu. 1651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 yaralımız var 13.24’te Kahramanma­raş Elbistan merkezli 7.6, 13.35’te Malatya Doğanşehir merkezli 6 büyüklü

-

Depremler nedeniyle 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıklayan Başkan Erdoğan, “Devletimiz tüm kurumlarıy­la teyakkuzda. Gün; 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdürµ dedi

Türkiye, 1939 yılında Erzincan’da yaşanan 7.2 ve 17 Ağustos 1999’da yaşanan 7.4 büyüklüğün­deki Marmara Depremi’nden sonra dün peş peşe iki büyük depremle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanma­raş Pazarcık ilçesi olan, yerin 7 kilometre derinliğin­de saat 04.17’de meydana gelen 7.7 büyüklüğün­deki deprem 10 ilde hissedildi. Kahramanma­raş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Kilis’te binaların yıkımına neden olan depremin artçıları bile yıkıcı oldu. Bu depremden yaklaşık 9 saat sonra saat 13.24’te merkez üssü Kahramanma­raş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğün­de bir deprem meydana geldi. İkinci deprem Gaziantep, Malatya, Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır Samsun, Ankara, Muğla, Sakarya, Ordu, Kırşehir, Düzce’de hissedildi. 14 saatte 145 artçı meydana geldi, 10 ilde 3471 bina yıkıldı, 3’ü asker 1651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralandı. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edilirken, deprem Suriye, Lübnan, Irak ve Mısır’da da hissedildi.

7 GÜN MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Türkiye, ERCC (Avrupa Birliği

Acil Müdahale Koordinasy­on Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslarara­sı yardım çağrısında bulunuldu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da AFAD Koordinasy­on Merkezi’nde yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumlarıy­la harekete geçmiştir. Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valilikler­imizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendi­rilmiştir. AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumlarım­ız ekiplerini bölgeye göndermişl­erdir. Türk Silahlı Kuvvetleri­miz ve belediyele­rimiz başta olmak üzere afet çalışmalar­ı konusunda altyapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarım­ız göreve çağrılmışt­ır. NATO ve Avrupa Birliği yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşla­rımıza Allah’tan rahmet, yaralıları­mıza acil şifalar diliyorum. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde inşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağı­z. Gün; 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür.”

Başkan Erdoğan, sosyal medyada paylaştığı açıklamada da “depremler nedeniyle 7 gün milli yas ilan edildiğini, 12 Şubat Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız­ın yarıya çekileceği­ni” bildirdi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye