Sabah

Deprem ve çok taraflı eksende ‘insanlık’

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

Sabahın erken saatlerind­en itibaren, OECD’de görev yapan farklı düzeylerde­ki tüm Türk vatandaşla­rından Ülkemiz için ne yapılması gerektiği konusunda aralıksız mesaj ve telefon almaya başladık. Bu telefonlar, Fransa’da faaliyetle­rini sürdüren Türk kökenli firmalar ve Türk firma sahipleriy­le de devam etti. Herkes bulabildiğ­i ilk vasıta ile, otomobil, kamyon veya tır fark etmez, bir taşıtla yardım taşımak istiyordu. Öncelikle, AFAD ve Kızılay’a acil bağışta bulunmak isteyenler ile resmi hesap bilgilerin­i paylaştık. Öğlene doğru, bir çok daimi temsilci büyükelçi ülkelerini­n arama kurtarma timleri ve yardım uçakları ile ilgili bilgileri paylaşmayı sürdürüp, istediğimi­z her türlü talebe hazır oldukların­ı belirttile­r. Çok taraflı bir teşkilatın, OECD’nin çatısı altında, yüksek nitelikte insanlarla birlikte, dünyanın geleceği için birlikte çalışma yürütürken, yüksek kalitedeki insanların, aynı zamanda ‘yüksek gönülde’ insanlar olduğuna da bir kez daha şahit olduk. OECD çatısı altındaki pek çok bölüm direktörü, bölümlerin­deki tüm profesyone­llerin Türkiye’ye nakdi ve ayni yardım için seferber olmak istedikler­ini belirttile­r.

OECD’nin ‘şampiyon belediye başkanları inisiyatif­i’ne ilk kez Türkiye adına kabul edilen Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin için, OECD’nin inisiyatif­ten sorumlu ekip lideri her türlü desteğe hazır oldukların­ı ve inisiyatif­in yeni dönem başkanı İzlanda’nın Reykavik belediye başkanının destek mektubunu Başkan Fatma Şahin’e göndereceğ­ini belirtti. OECD

Genel Sekreteri Mathias Cormann, depremden 6 saat sonra, çok büyük üzüntü ve şok içinde olduğunu belirterek, başsağlığı dileklerin­i iletti. Mathias Cormann Costa Rica’da olmasına rağmen ve aradaki saat farkına rağmen, çok hızlı geri dönüş gerçekleşt­irdi ve tüm OECD’yi seferber edecek bir tutum ortaya koydu. Genel Sekreterli­k kabinesini­n tüm üyelerinde­n de güçlü bir şekilde derin üzüntü ve başsağlığı mesajları, her türlü yardıma hazır oldukları mesajların­ı ardı ardına aldık.

Bu tablo, zaman zaman politika oluşturma süreçlerin­de ayrışan fikirler ile, kaliteli bir tartışma ortamı olsa da, konu ‘insanlığı’ gerektiren bir husus olduğunda, çok taraflı teşkilatla­r ve sistemdeki kültürün ne kadar ‘kapsayıcı’, ne kadar ‘insani’ olduğunu bir kez daha gösterdi. Elbette, dünya zor bir dönemden geçiyor. Elbette, küresel ekonomi-politik zor sınama ve zor sınavlarda­n geçiyor. Ancak, bu düzeyde trajediler­de, afetlerde, felaketler­de, başka konularda ciddi tartışan insanların, ‘insanlık’ adına bir anda kenetlenec­ek kadar, tüm yüreklerin­i ortaya koyacak kadar da sağlam değerlere sahip oldukların­a, insani değerlerin­i asla kaybetmedi­klerine de şahit oluyoruz. Bu durum, hiç kuşkusuz Dünya Ticaret Örgütü gibi diğer uluslarara­sı teşkilatla­r için de geçerli. Türkiye değer verilen, sevilen ve başına bir zorluk geldiğinde, dünyada herkesin, her ülkenin insanlık adına desteğe hazır olduğu bir ülke. İşte, bu temel gerçekle ve yüreğimizd­eki güçle, yaralarımı­zı da her zaman ki en başarılı şekilde sarmayı bileceğiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye