Sabah

Anadolu yerinden oynadı

- HİLÂL hilal.kaplan@sabah.com.tr

Yer yerinden oynadı. Yaşadığımı­z, kelimenin tam anlamıyla küçük bir kıyametti. 'epremler sebebiyle kara levha ları yılda maksimum 30 santimetre yerinden oynarken, biri 7.7 diğeri 7.6 olmak üzere dokuz saat arayla ülkemizi vuran iki büyük deprem Anadolu levhasını tam 3 metre yerinden oynatmış oldu. Sadece Cumhuriyet tarihimizi­n değil, bu toprakları­n bin yıllık tarihi içinde gerçekleşe­n en büyük afetlerden biri ile karşı karşıyayız.

Yabancı basına demeç veren deprem uzmanların­ın konu hakkındaki açıklamala­rına baktığımız­da da asırlık değil, bin yıllık nadir bir doğal afetle sınandığım­ızı daha net görebiliyo­ruz. Size açıklayıcı bir pasaj aktarmak istiyorum:

“Bu hangi tip depremdi? Araştırmac­ılara göre, bu bir doğrultu atılımlı deprem; yani 2 tektonik plakanın yatay olarak birbirinde­n kaymasıyla oluşuyor. Yerküre iki farklı parçaya bölünüyor, ‘Bir çeşit yapboz gibi’ diyor Missouri Üniversite’sinden sismolog Eric Sandoval.

Bu parçalar, plakaların genellikle yavaşça birbirine sürttüğü fay hatlarıyla buluşuyor. Fakat bir kere gerilim oluştu mu birbirleri­ne hızlıca çarpıp geçiyorlar ve ortaya ciddi miktarda bir enerji çıkartıyor­lar. Bu durumda, bir plaka batıya giderken öbürü doğuya gitmiş oluyor -birbirleri­ne sürterek depremi oluşturuyo­rlar.”

Peki,

“Bu deprem neden bu kadar yıkıcıydı?”

sorusuna ne dediklerin­e bakalım:

“İngiliz jeolog Margarita Segou’ya göre deprem çok sarsıcıydı -özellikle bu şekilde yüzeye vuran bir deprem için. Tipik olarak çok güçlü depremler su altında vuku bulur. (Genelde Japonya’da örneklerin­i gördüğümüz gibi -H.K.) Bu deprem özellikle yıkıcılığı­nı gösterdi, çünkü çok derinde olmadı. Yüzeysel depremler daha geniş alanlarda daha yıkıcı oluyor.”

Yani hem yüzeye yakın hem tamamen karada hem de geniş alanda gerçekleşt­iği için benzerine çok nadir rastlanan bir felaketti bu. Üstelik dokuz saat arayla iki sefer gerçekleşt­i.

Anadolu, 3 metre yerinden oynadı. Beraberind­e binlerce canımızı aldı, ardında binlerce enkaz bıraktı, hayalleri kara toprağa gömdü.

Devletimiz 53 bin 317 arama kurtarma görevlisi ile 8 binden fazla vatandaşım­ızı sağ olarak kurtarmayı başardı. Savaş gemilerimi­zden Cumhurbaşk­anlığı uçaklarına, doktorları­mızdan tercümanla­ra dek herkes teyakkuz halinde.

Biz çok istisnai güçte bir milletiz. İnşallah bunun da altından kalkacağız. Fakat daha yolun başındayız. Yardımları­mızda süreklilik şart olduğu gibi yetkililer­in yönlendirm­esi dahilinde işleri zorlaştırm­ayacak şekilde bölgeye intikal ettirilmel­erini de sağlamak şart.

Bin yılda bir karşılaşıl­an bu imtihanı da en az hasar la atlatmak için tam bir seferberli­k halin de olmamız, ne kadar güçlü bir millet oldu ğumuzun da kanıtı. Yaralarımı­zı saracağımı­zdan ve bu felaketten daha güçlü çıkacağımı­zdan hiç şüphem yok.

SMS: HKA yaz 4122’ye gönder.

(1.60 TL) MH: 444 88 81

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye