Sabah

Sesimi duyan var mı?

- ME+MET BARLAS mbarlas#sabah.com.tr Iacebook.com/mehmetbarl­as.sabah

17

Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden 24 yıl sonra bu kez bir kış gününde yine “Sesimi duyan var mı” çağrıları kulaklarım­ızda çınlıyor. 6 Şubat’ta sabaha karşı 04.17’de Kahramanma­raş’ta gerçekleşe­n ve 10 şeh rimizde büyük bir yıkıma neden olan dep remin büyüklüğü 7.7 olarak belirlendi. Financial Times, son 100 yılın en büyük doğal felaketi olarak duyurdu. Deprem öyle büyüktü ki Ankara’dan da hissedildi, Mısır’dan da.

Devlet hemen müdahale etti

Deprem haberini duyar duymaz televiz yonu açtık. Saat sabah 06.00 civarı. Canlı yayında Cumhurbaşk­anı Yardımcısı )uat 2ktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı 0urat .urum var. Diğer bakanlar da yavaş yavaş gelme ye başlıyor.

Tüm AFAD yetkililer­i bilgisayar ekranı başında sahadan gelen bilgilerde­n felaketin boyutların­ı anlamaya çalışıyor. Hemen orga nize olunuyor ve 13 bakan felaket bölgesine gidiyor. Ardından Cumhurbaşk­anı Erdoğan, AFAD’a giderek halkı bilgilendi­ren bir konuş ma yapıyor. Yavaş yavaş depremin yıkıcı etkisinin boyutları da ortaya çıkıyor.

1999 Marmara Depremi’ni dün gibi hatırlıyor­um. Cumhurbaşk­anı Süleyman 'emirelªe bir gün boyunca ulaşılamam­ıştı. Başbakan %ülent Ecevit günler sonra ekra na çıkabilmiş­ti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) diye bir kurum ise henüz kurulmamış­tı. Yaz günü olmasına rağmen arama kurtarma çalışması yapılamıyo­r, vatandaşın acil ihtiyaçlar­ı karşılanam­ıyordu.

Şimdi 130 atom bombası gücünde bir depremle karşı karşıyayız. 10 ilde 13.5 mil yon kişiyi etkileyen çok güçlü bir depremden bahsediyor­uz. Kışın en soğuk gecesinde dev let ilk saatlerden itibaren afet bölgesinde­y di. Yıkılan karayolu nedeniyle bazı bölgelere iş makineleri­nin gelmesi biraz zorlaşmışt­ı. Zor da olsa bütün afet bölgelerin­e ulaşıldı.

Seferberli­ği sabote edenler

Keşke yıkılan 8 bin konutun hepsine bir iş makinesi ve bir arama kurtarma ekibi gön derilebils­e. Keşke daha organize olunabilse. Ama bunları sıcak evimizdeki koltuğumuz­da otururken söylemek çok kolay. Sahadaki zor lukları, iklim ve ulaşım koşulların­ı sadece o yardım ekipleri biliyor.

Nitekim İçişleri Bakanı Soylu dün akşa müstü kamera karşısına geçti ve olumsuz koşulların intikali zorlaştırd­ığını tüm detayla rıyla anlattı. Şu acı günleri atlatalım, bunları zaten günlerce konuşacağı­z.

Göçük altında kurtarılma­yı bekleyen, yakınların­ı kaybeden insanların acısını elbet te paylaşıyor­um. Gerçekten millet ola rak çok üzgünüz. Şunun da altını çizelim.

Bir de insanların acısı üzerinden siya set yapan, içindeki tüm nefreti dışarı vuran insanlar var Sosyal medya üzerin den sürekli bir yalan bombardıma­nı yapıyor lar. Yetkililer­den yapılan açıklamala­ra rağ men asla provokasyo­ndan vazgeçmiyo­rlar. Bu yaptıkları ise halkta paniği artırmakta­n başka bir işe yaramıyor ama umurlarınd­a bile değil. Maddi manevi hiçbir katkıları olmadı ğı gibi, büyük seferberli­ği de sabote etmeye çalışıyorl­ar.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 7 günlük milli yas ve 10 ilde 3 ay boyunca OHAL ilan ettik lerini açıkladı. Tüm Türkiye deprem böl gesine akıyor. Büyük bir gönül seferberli ği yaşanıyor. Belediyele­r, AFAD, Kızılay, STK’lar, UMKE, gönüllüler herkes orada. Yurtdışınd­an birçok arama kurtarma ekibi afet bölgesine ulaştı. İzin verin, göçük altın dan çıkarılan kızımız için sevinç gözyaşı döke lim. Bırakın biraz acımızı yaşayalım.

Hâlâ göçük altında kalan insanlar var. Ve onları kurtarmak için bölgede canla başla “Sesimi duyan var mı?” diye sesle nen binlerce gönüllü... Hepsi zamanla yarı şıyor. Belki enkazdan bir kişi fazla çıkarabili rim umuduyla. Biraz kendinizi onların yerine koyun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye