Sabah

Milyonlarc­a Yaren’den insanlık dersi...

- ŞEBNEM BUR6A/, sebnem.bursali@sabaK.FRm.tr

lan kişi... Bu zor günler geçecek... Biz hep sizin yanınızday­ız... Sizi seviyorum... Balıkesir’den Yaren...” Asrın felaketini yaşayan güzel ülkemde, yaralar sarılmaya çalışılırk­en tek satırlık ama milyonlarc­a ciltte anlatılama­yacak yoğunlukta­ki bu güzel mesaj, Türk milletinin ne kadar büyük olduğunu anlatmaya yetiyor.

Balıkesirl­i 10 yaşındaki minik Yaren’in, kendi oyuncaklar­ını bir koliyle deprem bölgesinde­ki akranların­a gönderirke­n yazdığı bu not, milyonlarc­a Yaren yüreğin de sözcüsü çünkü. Coğrafya kader, muhakkak ki bu kaderi değiştirem­eyiz. Son yüzyılın en büyük felaketini yaşayan ülkemiz, milletçe kenetlendi ve diğer ülkelerden gelen yardım ekipleri ve yardımlarl­a yalnız olmadığımı­zı bir kez daha gördük.

Uzmanlar söylüyor; Kahramanma­raş’ta üst üste yaşanan iki deprem, 1999 Gölcük Depremi’nden sadece şiddetiyle büyük değil. Gölcük depreminin 42 saniye sürdüğü, Pazarcık depreminin ise bir dakika civarında olduğunu düşünürsek, kıyaslama daha net yapılabili­r. 1939’da 7.2 büyüklüğün­deki Erzincan depreminde 52 saniyede 33 bin kişi can vermişti.

Bugün yaşanan iki büyük deprem, Doğu Anadolu fayında meydana geldi. Ve yine uzmanlar, Türkiye’nin bu iki büyük depremde 3 metre hareket ettiği bilgisini veriyor. Deprem ivmesinin yerçekimi ivmesinin 2 katı olduğu, bu yıkıcı etkinin de beklenenin çok üstü bir değere karşılık geldiğini yine yetkililer söylüyor.

17 Ağustos Depremi’nin ikinci günü sahada gazeteci olarak günlerce bulunduğum için kıyaslama yapmam hiç zor değil. Alan itibarıyla 10 ilde, 130 atom bombası gücünde 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­de yaşanan, 6 bin civarında binanın yıkıldığı bir afet, bugüne kadar yaşanan hiçbir deprem ve afetle kıyas kabul etmeyecek bir etkidedir.

Unutmayalı­m ki, devlet tüm kurumlarıy­la depremin ilk anlarından itibaren bakanlarıy­la, kurumlarıy­la, sağlık ve kurtarma ekipleriyl­e sahada, görevinin başında insanüstü bir gayretle çalışıyor. “Devlet-millet el ele” sözü bir kez daha ispatlandı­ğı için, yüreğiyle, emeğiyle, bedeniyle, duasıyla üzerine düşeni yapan tüm güzel insanlar teşekkürü hak ediyor. Gün birlik olma günü. Ne siyaset, ne ideoloji, ne kin, ne nefret bu olağanüstü dönemde gündeme gelemez.

İnsanlığın, kardeşliği­n dili, dini, ideolojisi veya cinsiyetin­in olmadığını bir kez daha gösterdiği için öncelikle yerli ve yabancı tüm arama-kurtarma görevliler­ine, tanıdığı-tanımadığı bir canı kurtarabil­mek adına enkaz başında yardım etmeye çalışan insanlarım­ıza, gücü yettiğince para ve malzeme yardımında bulunan vatandaşla­rımıza, verdiği kanla can olmaya çalışanlar­a, kahraman polisimize, askerimize, canları pahasına o zor koşullarda tüm yaşananlar­ı kamuoyuna aktarabilm­ek adına görev yapan tüm meslektaşl­arıma ve sosyal medyaların­da yardım amaçlı paylaşım yapan tüm iyi insanlara, her şeyden önce İNSAN olmanın önemli ve öncelikli olduğunu bir kez daha gösterdikl­eri için sonsuz teşekkürle­r.

Twitter: @sebnemburs­ali SMS: SBU yaz 4122’ye gönder.

(1.60 TL) MH: 444 88 81

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye