Sabah

TOKİ EVLERİ HASAR ALMADI

Asrın felaketini yaşayan Türkiye, yaraların sarılması için canla başla mücadele ederken, bölgedeki TOKİ binalarını­n depremde hiç zarar görmediği ortaya çıktı

-

SABAH, TOKİ binalarını­n nasıl sağlam kaldığını araştırdı. Necmettin Erbakan Üniversite­si Mühendisli­k Fakültesi İnşaat Mühendisli­ği Bölümü Ana

Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.

Hasan Hüsnü Korkmaz “TOKİ binaları yıkılmaz, çünkü tünel kalıp sistemi kullanılmı­ştır. Bu da binanın depreme dayanıklı olarak temelden inşa edildiğini gösterir” dedi.

133 BİN 759 KONUT

SABAH, depremin hasar verdiği 10 ildeki TOKİ tarafından bu tarihe kadar kaç konut yapıldığın­ı ve son durumunu araştırdı. TOKİ depremin merkezi Kahramanma­raş’ta 5 bin 545, Hatay’da 8 bin 18, Osmaniye’de 3 bin 323, Malatya’da 20 bin 605, Şanlıurfa’da 17 bin 261, Diyarbakır’da 20 bin 912. Gaziantep’te 27 bin 947, Adıyaman’da 7 bin 65, Adana’da 21 bin 154, Kilis’te ise 1929 olmak üzere toplam 133 bin 759 konut yaptı. 10 ilde 133 bin 759 konutun yanı sıra bu illerde, cami, okul ve güvenlik güçleri için birçok bina da inşa edildi.

SEVİNDİRİC­İ HABER

TOKİ asrın felaketi karşısında başarılı bir sınav verdi. Hiçbiri yıkılmayan TOKİ binalarını­n hepsi oturabilir durumda kaldı. TOKİ’nin binaları depreme dayanıklı radye temel üzerine kurduğu öğrenildi. TOKİ’nin deprem yaşayan şehirlerin­den Gaziantep İslahiye ve Nurdağı’ndaki konutların­ı vatandaşla­ra teslim etme hazırlığın­da olduğu bildirildi.

EVLERİNE GİREBİLİRL­ER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı ekipleri, hasar tespit çalışmalar­ında TOKİ konutların­da hiçbir hasar olmadığını tespit etti. Bakanlık,

10 il Valilik ve Kaymakamlı­kları

TOKİ konutları sakinlerin­in evlerine girebilece­ğini belirten mesaj da gönderdi.

“TOKİ BİNALARI YIKILMAZ ÇÜNKÜ TÜNEL

KALIP SİSTEMİDİR”

NECMETTİN

Erbakan hniversite­si Mühendisli­k Fakültesi İnşaat Mühendisli­ği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüsnü Korkmaz:

Bütün taşıyıcı sis tem perde duvarlarda­n oluşmaktad­ır. Tünel kalıp yapılırsa bina yıkılmaz. Depremde meydana gelen dikey/ yatay kuvvetleri­n tama mının betonarme per delerle taşınması, bina ların yatay sertliğini­n çerçeve sistemlere göre çok büyük olma sını sağlar. Bu da tünel beton sistemleri­nin deprem güvenliğin­in yüksek olduğunu gös terir.

 ?? KAHRAMANMA­RAŞ ?? A'ANA
KAHRAMANMA­RAŞ A'ANA
 ?? Fotoğrafla­r: Saffet AZAK ??
Fotoğrafla­r: Saffet AZAK
 ?? SABAH ?? Halit TURAN
SABAH Halit TURAN
 ?? ?? A',<AMAN
A',<AMAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye