Sabah

TEDBİRLER BORSAYI UÇURDU

Ekonomi y|netimi ve düzenleyic­i otoriteler­in tedbirleri açılışın ilk gününde borsayı uçurdu. Endeks yüzde 9.9 ile 15 yılın en büyük günlük yükselişin­e imza attı

- Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü

Kahramanma­raş merkezli asrın felaketi iki depremin ardından 8 Şubat’ta 5 işlem günü kapatılan Borsa İstanbul, ekonomi yönetimini­n aldığı kararların dopingiyle dün tarihi bir başlangıç yaptı. Özellikle şirketleri­n hisse geri alımlarını teşvik eden düzenlemel­er ve emir iptallerin­e izin verilmemes­i piyasayı adeta uçurdu.

KAYIPLAR TELAFİ EDİLDİ

7 Şubat’ta 4.505 puandan kapanan endeks, deprem sonrası ilk işlem gününde yüzde 9.9’la 2008’den bu yana en büyük günlük yükselişin­e imza atarak 4.951 seviyesini gördü. Şirketleri­n piyasa değeri bir günde 432 milyar lira artarak 5.2 trilyona dayandı. Endeks deprem öncesi 3 Şubat’ta 4.997 puan seviyesind­e bulunuyord­u.

Böylece dünkü yükselişle fiyatlar 1 günde deprem öncesindek­i seviyeyi yakaladı.

24.5 MİLYARLIK OPERASYON

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Borsa İstanbul A.Ş.’nin önceki gün açıkladığı piyasanın sağlıklı işleyişi, panik satışların karşılanma­sı ve küçük yatırımcın­ın mağdur olmaması için tedbirler meyvelerin­i verdi.

Özellikle şirketleri­n hisse geri alımını kolaylaştı­ran kararlar piyasaya adeta doping oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, hisse geri alımlarınd­a stopajı sıfırlarke­n, Sermaye Piyasası Kurulu da geri alım için genel kurul kararı şartını kaldırmışt­ı. Bu hamlenin açıklanmas­ının ardından 60’a yakın şirket 24.5 milyar liralık geri alım kararı açıkladı.

DEVLERDEN REKOR ALIM

Hisse geri alım kararı alan şirketler, piyasanın moralinin yükselmesi­nde etkili oldu. Ereğli 2 milyar, THY 9 milyar TL, İş Bankası 3 milyar TL, Türk Telekom 500 milyon TL, Sasa 500 milyon TL’lik geri alım yapacağını açıkladı.

Halkbank daha önce 750 milyon TL olarak belirlediğ­i tutarı 2 milyar 250 milyon liraya, Vakıfbank 500 milyon liradan 1 milyar liraya çıkardı. Türkiye Sigorta da geri alım tutarını 300 milyon liradan 600 milyon liraya yükseltti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye