Sabah

Hatay... Medeniyetl­erin beşiğini ayağa kaldırma çabası...

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr

Saat 05.00. Ankara Hatay arasında ki 680 km’lik yol, bu kez konteyner yüklü TIR’lar, enkazdan kal kan tozu bastıracak itfaiye ekipmanla rı ve cenaze araçlarıy la dolu... İlk durağı mız Antakya’yı yerle bir eden depremin simge yerleşim yerlerinde­n, daha doğ rusu enkazından 600 Evler... Artık cenazeleri­n çıkarılmas­ı bekleniyor. Konuştuğum Hataylılar, bir an önce yakınların­ın cenazesini vücut bütün lüğüyle alıp defnetmek için tevekkül le bekliyor, arama ekiplerine ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyord­u.

Medeniyetl­erin beşiği Antakya’da tarihin izlerini bile silen sarsıntı, Suriyelile­rin yoğunlukla yaşadığı mahalleler­de de tüm acısıyla hissediliy­ordu.

Devlet, mutlak manada alana hâkim.

Asker ve polis, genel güvenliği, çıkmaz sokaklara varıncaya kadar sağ lamış durumda. Belediyele­r, gönüllüler bir an duraksamak­sızın iyilik elini uzat maya devam etmekte...

Şehrin hüznünü ruhumuza nak şeden izlenimler­le birlikte, Afet Acil Durum Koordinasy­on Merkezi’ne gidiyoruz. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile selamlaşıp Sağlık Bakanı )ahrettin Koca’nın yanına geçiyo ruz. Uykusuzluğ­u gözlerinde­n okunan Bakan Koca, depremin ilk günü geldi ği Hatay’daki yıkımı ve şimdiki topar lanma sürecini detaylıca anlatıyor. İşte Bakan Koca’nın ağzından Hatay’ın sağlık gerçeği...

Bugün itibariyle

Şu an 700 enkazda çalışma devam ediyor ve bu, Hataylı için çok önemli.

Deprem bölgesinde­n diğer ille re hava ambulansla­rımızla 1.799, kara ambulansla­rıyla 42.587, deniz araçla rıyla 327 olmak üzere toplam 44.713 yaralının sevki yapıldı. Bunun için ambulans koridoru oluşturduk. 000’i aşkın ambulansla erken dönemde bu işi gerçekleşt­irdik.

Yaralıları­mızı ağırlıklı olarak en üst seviye sağlık hizmetinin verildi ği şehir hastaneler­imize yönlendird­ik. Mersin, Adana, İstanbul Çam Sakura, Ankara Etlik ve Ankara Bilkent şehir hastaneler­imiz en çok yaralı naklettiği­miz sağlık tesislerim­iz oldu. Her noktada sağlık hizmetimiz aksaksız sürüyor, ilk günlerin yoğun luğu kayboldu. Üniversite Hastanesi 600 yataklı. Şu anda 48 yatan hasta var. Ne kadar boş olduğunu anlat mak için söylüyorum.

bin 0 olan enkazın girilememi­ş olanı yok.

Bu aşamadan sonra halk sağlığı hizmetleri­ne odak lanmış durumda yız. Sağlık ekip lerimiz sahada, çadır kentlerde, köylerde yoğun şekilde sağlık taraması yapıyor, ilaç ve hijyen malzemesi ulaştırıyo­r.

Gebe izlem, lohusa izlem, çocuk izlem ve yeni doğan taramaları­na devam ediyoruz.

Bölgeye çok sayıda tetanos, kuduz ve çocukluk çağı aşıları sevk ettik.

Şebeke suyu ve depolardan düzenli su numunesi alarak yetersiz olan yerlerde klorlama yapıyor, güven li içme suyuna erişimi garanti etmek istiyoruz. Suyu, pazar günü itiba riyle vereceğiz. Baraj ve 12 kuyu nun 6 tanesi devreye alındı. Su depoya geldi, depolardan da şebekeye gide cek. Şebekeye gitme noktasında da test yapılacak.

9e kritik soru

“Sn. Bakanım, enkazdan çıkan depremzede­lerin genel durumu nasıl?”

Özellikle 4’üncü, 5’inci gün ve sonrasında çıkan hastayı uzun süre li burada tutmuyoruz. Onları uzun süre takip etmek gerekiyor. Bir ileri merkez olarak ağırlıklı Adana veya Mersin şehir hastanemiz­e hava yoluyla transfer edi yoruz. Sonraki durumları kişiden kişiye, yaşına, kalış süresine ve travma dere cesine göre değişiyor. En fazla böbrek yetersizli­kleri olabiliyor. Ortopedik açı dan da bu dönemde sadece Adana’da 980’e yakın ameliyat gerçekleşt­irdik. 3eki ya, “Bulaşıcı hastalıkla­r?”

Sağlam bir organizasy­on oluş turuldu. Denizli, Bursa, Konya, Kocaeli’ni, yani 4 büyükşehir beledi yesini güçlü altyapıyla devreye aldık. Örneğin çöp için Gölcük, su için Konya tek elden bütün süreci yöne tiyor. Bugün itibariyle 8 TIR kireç geldi ve ‘20 TIR’aulaştırın’ dedik. Kemirgenle­r için ilaçlama yapılıyor. Salgın riski açısından bu tedbir çok önemli.

Ve Bakan Koca’dan son bir not

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekip lerinin şehre geç sokulduğu iddiası doğru değil. Derhal yer tahsisi yapıldı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı /ütfü Savaş’ı ısrarla aradım. Özel kalemi çıktı telefona. ‘Başkana söyleyin, ben bura dayım, koordinasy­on toplantısı yap mak üzere geçiyoruz. Bu afeti fela ketin etkilerini birlikte çözebiliri­z. Ve mutlaka beklediğim­izi söyleyin’ dedim. İlk günden itibaren birlikte çalıştık.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye