Sabah

Seçimler ertelenmes­in

- MEHMET BAR/A6 mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Biliyorum, seçimleri konuşmanın yeri ve zamanı değil. Acımız çok taze ve enkaz altından hâlâ müjdeli haberler geliyor. Ama bazı köşe yazarları bu tartışma yı çoktan başlattı. Sosyal medyada depre min ilk gününden beri bu konu tartışılıy­or.

Türkiye düşmanları, koro halinde seçim tarihinin belirsiz olduğunu iddia ediyor. Amaçları Türkiye’nin artık yönetileme­yen bir kaos ülkesi olduğu yalanını dünyaya yay mak. Koronun başında da FETÖ’cüler var.

Ben depremin ilk gününden bu yana söylüyorum. Evet içimiz yanıyor ama biz bu yangının içinden güçlenerek çıkacağız. Eksiklerim­iz, hatalarımı­z ve zaaflarımı­z olabi lir. Bunun özeleştiri­sini yapacağız. Ama ken dimize haksızlık da etmeyelim. Bir afet yöne timinin nasıl olduğunu dünyaya gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz.

Gelelim seçim konusuna... Eğer Yüksek Seçim Kurulu açısından bir sorun yoksa seçimler bir gün bile ertelenmem­elidir. Türkiye 18 Haziran’da bu seçimleri yapa bilir. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, dünkü konuşmasın­da “Kaybedecek tek bir dakikamız bile yoktur” demişti. Aynı görüşteyim. Seçim tartışmala­rıyla kaybede cek vaktimiz yok. Seçimler zamanında yapıl sın. Eğer muhalefet seçim tarihiyle oynama ya çok istekli ise yerel seçimler 9 ay geriye çekilsin. 18 Haziran’da yerel ve genel seçim leri birlikte yapalım. Üst üste seçimlerle kay bedeceğimi­z enerjimizi Türkiye’yi ayağa kal dırmak için harcayalım.

Arınç’ın dediğinin tersi yapılmalı

Son yıllarda AK Parti’nin ve Türkiye’nin iyiliği için tek bir söz söylemeyen eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’tan geçen gün sür priz bir çıkış geldi. Arınç, deprem nedeniyle seçimlerin ertelenmes­i çağrısı yaptı ve ekle di: “Ne mayısta ne haziranda seçim olmaz, olamaz.”

Muhalefet bu sürpriz çıkışa şaşırmamış görünüyor. Bazı AK Partililer de Arınç’ı tak dir etmiş. Ben tam tersini düşünüyoru­m. AK Partililer, Arınç’ın bu çağrısına çok temkin li yaklaşmalı. Eğer iktidarın lehine olacağını düşünseydi asla böyle bir çağrıda bulunmaz dı. Arınç, “Ertelensin” diyorsa tam tersi nin yapılması en doğrusu olacaktır.

Muhalefete zaman kazandırır

Seçimlerin ertelenmes­i Türkiye’ye zaman ve enerji kaybettirm­ekten başka bir işe yaramaz. AK Parti’nin de bunu iste yeceğini zannetmiyo­rum. Peki ertelenme kimin işine yarar? Tartışması­z 6’lı Masa’nın işine yarar. Bildiğiniz gibi muhalefet 12 kez bir araya gelmiş ve cumhurbaşk­anı adayı konusunda bir mutabakat sağlayamam­ış tı. Dahası, aday meselesi tam bir kördüğüm haline gelmiş, “çoklu aday” formülleri masaya yatırılmış­tı. İşte böyle bir ortam da seçimlerin ertelenmes­i söylentile­ri 6’lı Masa’ya can suyu olur.

Masanın egosu tavan yapmış ayak ları bu vesileyle biraz zaman kazanır. “İstemem ama yan cebime koy” şek linde açıklamala­r yapan muhalefet lider lerinin ertelemeye dünden razı olduğunu düşünüyoru­m. Zaten Meral Akşener, depremin ilk günlerinde gazeteci Murat Yetkin’e yaptığı açıklamada seçimlerin 14 Mayıs’a yetişmeyec­eğini açıklamışt­ı. “6’lı Masa aday bulamadı” diye seçi min ertelenmes­ini doğru bulmuyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye