Sabah

İŞÇİ İÇİN FABRİKADA RANZA KURAN BİLE VAR

Depremin yaraları sarılmaya çalışılırk­en bölge ekonomisin­in bel kemiği fabrikalar da plan yapmaya başladı. Göç nedeniyle işçilerin çoğu şehirleri terk etti. İşverenler işçileri bölgede tutmak için fabrika yakınların­a konteyner kentler kuruyor. Fabrikasın­a

- Seçil KAYA )eride CEM

Türkiye’yi derinden sarsan deprem felaketini­n ardından bölgede üretim çarklarını­n yeniden dönmesi için hummalı bir çalışma başladı. Depremden etkilenen 11 il Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasını­n (GSYH) yaklaşık yüzde 10’unu, toplam ihracatın ise yüzde 9’unu gerçekleşt­iriyor. Türkiye’de hazır giyim imalatının yüzde 20’si, tekstil ve hammaddele­rinin yüzde 25’i, tarım ve tarıma dayalı bitkisel üretimin yüzde 20’si, tahıl ağırlıklı bitkisel üretimin yüzde 25’i, hayvansal üretimin ise yüzde 25’ini depremin vurduğu şehirler karşılıyor. Bölgede doğalgaz, elektrik ve su altyapısı büyük ölçüde onarıldı. Fabrikalar üretime kısmi başladı. Ancak şehirlerde yoğun bir göç olduğu için işçi sorunu var. İşverenler göç eden işçilerini geri getirmek için Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) yanlarına konteyner evler inşa etmeye çalışıyor.

İŞGÜCÜ BÜYÜK SORUN

Tekstilden demir çeliğe, gıdadan hayvancılı­ğa farklı sektörde üretim yapan tesislerin­in birçoğu depremde zarar görmedi. Ancak afet bölgesi ilan edilen illerde yaşayan 13.3 milyon kişinin önemli bir kısmının göç etmesi nedeniyle büyük bir işgücü kaybı söz konusu.

Birçok vatandaşın yaşadığı şehri terk etmesinden dolayı çalıştırac­ak adam bulamayan işverenler formüller üretiyor. Aşırı göçün önüne geçilmesi için OSB yakınların­a vatandaşla­rın barınma ihtiyacını karşılamak için hızla konteyner kentler kuruluyor. Birçok işveren de kritik pozisyonla­rdaki çalışanlar­ının barınma ihtiyacını çözmek için farklı alternatif­ler üzerinde duruyor. Hatta fabrikalar­ının belli alanlarını boşaltıp çalışanlar­ı için ranza kuranlar bile var.

KADEMELİ ÜRETİM BAŞLADI

Bölgedeki sanayi kümelenmes­inde en fazla öne çıkan sektör tekstil ve hazır giyim... 6’ncı bölge teşvikleri kapsamında depremden etkilenen iller son yıllarda birçok yatırıma ev sahipliği yapmıştı. Birçok şehirde on binlerce insanı istihdam eden dev fabrikalar kurulmuştu. Dünyanın önde gelen moda markaların­a üretim yapan bu tesislerde üretim kademeli olsa da başlamış durumda.

TOBB Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n Sanayii Meclis Başkanı Şeref Fayat, yüzde 25-30’ları bulan kalıcı göçün işgücünde yaratacağı kayıplara dikkat çekiyor. Önümüzdeki 5-6 ayın kritik öneme sahip olduğunu anlatan Fayat, “Şehirlerin yerinde ihyasını önemli buluyoruz” diye konuştu.

 ?? Feride CEM ?? SABAH
Feride CEM SABAH
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye