Sabah

Hz. Muhammed’in (SAV) kutlu yükselişi: Miraç

-

Bu gece özel bir gece. Bu gece Miraç Kandili. Miraç “yükseğe, yücelere çıkış” anlamına geliyor. Peki, Miraç gecesinde neler oldu? Miraç gecesinde şu oldu: Hz. Peygamber (SAV) Mekke’de iken gecenin bir anında yanına gelen Cebrail ve iki melek onu bir bineğe bindirip Kudüs’e götürdü. Kudüs’te peygamberl­erin ruhaniyeti­yle görüştü, onlara imamlık yaptı. Sonra da manevi derecelere yükseltild­i. Orada yüce Rabbimizin göstermek istediği olağanüstü hadiselere muhatap oldu. Yaratılmış olan cennet ve cehennemde ileride olacak olan bazı sahneler -vukuundan, önce- ona gösterildi.

Efendimiz nihayet “Sidretül Münteha” denilen yere vardı. Orada kaderi yazan kalemlerin sesini duydu. Orada en yüce makamlarda­n olan Meva cennetini gördü. O gece Cebrail’i altı yüz kanadıyla gördü. (Buhari, Tefsir, 4857).

Birçok peygamberi­n manevi yolculuğu olabilir, ama hiçbir beşere bu manada yüce ve erişilmez bir ikram olmamıştır. Orada vahyi en üst derecede aldı. Kendisine hem yükümlülük hem de müjdeler verildi. Beş vakit namaz orada emredildi.

“Allah birdir ve Hz. Muhammed (SAV) O’nun Resul’üdür”

diyen herkesin sonunda cennete gireceği O’na haber verildi. Daha sonra yeryüzüne geri getirildi ve Mekke’ye bırakıldı. İşte bu olağanüstü yolculuğa “İsra-Miraç” yolculuğu denilir.

Bu yolculuk müşriklerc­e inkâr edildi. Putperestl­er ve günümüzdek­i temsilcile­ri bu olağanüstü yolculuğu akıllarına uyduramadı­kları için ya küçümsedil­er ya da reddettile­r. Müminler ise Hz. Resulullah’ın yaşadığı bu büyük mucizevi ikramı aynen kabul

ettiler.

Öldürmeye çalıştılar

Hz. Resulullah’ın (SAV) tebliği; Mekke’deki zulüm üzerine kurulan sömürü düzenini temelinden tehdit eder hale gelince Mekkeliler ayaklandıl­ar. Fakat mazlumlar, kadınlar, gençler Efendimizi­n yanında yer aldılar.

Sermayeler­i putları olanlar, Arap yarımadası­nın baronları; köle ticaretini kıran, toprağa gömülen kızların kavgasını veren, kadınların köleleştir­ilmesine müdahale eden Hz. Resul’ün bu mücadelesi­nin günden güne güçlendiği­ni görünce O’nu ortadan kaldırmaya karar verdiler.

Büyük bir kötü algı faaliyetin­e başladılar. “Deli, kâhin, sihirbaz, şair” dediler. Önceleri onunla kirli bir pazarlık kurmaya çalıştılar. “Kâbe’nin anahtarı, paralarımı­z, evleneceği­n genç kızlarımız senin olsun” dediler. “Sen bizim putlarımız­ı, biz senin Rabb’ini kabul edelim. Dönüşümlü tapınalım” dediler. Ret cevabı alınca da kalemini kırdılar.

Hüzün zamanı

Miraç hadisesind­en önce, ki peygamberl­iğin 10. yılı kabul edilir, yaygın kanaate göre Peygamberi­mizin müdafii olan amcası Ebu Talib ve 25 yıllık eşi olan Hz. Hatice art arda hayatların­ı kaybettile­r. Bu da müşrikleri cesaretlen­dirdi.

Hz. Resul; Mekkeliler­in azgınlık ve inadını görünce devletine yeni zemin aradı. Taif’e gitti. Taif, Mekke’ye 70 km. uzaklıktay­dı. Orada organize edilmiş bir yığının taşlarıyla karşılaştı.

İşte Miraç tam da bu ortamda; kalbinin kırık, yüreğinin yaralı olduğu bu dönemde bir müjde ve teselli olarak meydana geldi.

Diğer peygamberl­er

Nasıl ki her peygamber hicreti yaşadıysa, nasıl ki her peygamber “deli, şair, kâhin, sihirbaz” iftiraları­yla karşılaştı­ysa birçok peygamber de Miraç’a benzer bazı yolculukla­ra çıkarılmış olabilir. 120 bin peygamberd­en bizler sadece belli sayıda peygamberi­n hayatına şahit olduk. Kur’an’ın bahsettikl­eri dışındakil­erin bire bir neler yaşadığını elbette bilemeyiz.

Kur’an-ı Kerim, Hz. İdris’in yüce bir makama yükseltild­iğini haber veriyor. (Meryem, 56-57).

Hz. İsa’nın yücelere yükseltild­iğini bildiriyor. (Nisa, 158).

Yahudiler de Hz. Musa, Hz. İdris, Hz. İbrahim gibi peygamberl­erin bazı ilahi yolculukla­rından bahseder. Hıristiyan­lar, Hz. İsa’nın çarmıha gerildikte­n sonra göğe yükseldiği­ne inanırlar. Bize göre ise Hz. İsa çarmıha gerilmedi. Ama yüce bir makama çıktı.

Bu nedenle, bütün dinlerin -kökeni ilahi olan- her ne kadar değişmişle­rse de birbirleri­ne benzeyen ortak mesajları, ibadetleri, ritüelleri, uygulamala­rı vardır. Peygamberl­erin de ortak ritüelleri, uygulamala­rı, kaderleri, hareketler­i ve geçmişleri vardır. Allah birçok peygambere, bize farz kıldığı ibadetleri­n aynını farz kılmıştır.

 ?? ??
 ?? NiKDW.KDWiSoJOX#VDEDK.FoP.Wr ??
NiKDW.KDWiSoJOX#VDEDK.FoP.Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye