Sabah

Siyasetin ince çizgisi

- BURHANETTİ­N 'U5AN EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

İki büyük depremin yaralarını sarmakla meşgul olduğumuz günlerde muhalefet partilerin­i seçim telaşı aldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Bir yılda

açıklaması­nı temel alarak kampanyası başlattıla­r.

Erdoğan’ın deprem sonrasını yönetir ken kullandığı cümlenin seçim tarihini erte lemekle hiçbir ilgisi yoktu. Buna rağmen CHP, İP, DEVA ve GP genel başkanları bu tartışmaya sert eleştirile­rle girdiler. AK Parti Sözcüsü Çelik, “Şu anda biz canlarımı zı enkazdan kurtarmanı­n derdindeyi­z. Şu anda biz yaraları sarmanın müca delesini veriyoruz. Seçimle ilgili her hangi bir şey konuşmayı çok yanlış buluruz” cümleleriy­le iktidarın önceliğini­n deprem sonrasını yönetmek olduğunu gös terdi. Nitekim Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın deprem gören şehirleri ayağa kaldırma süre cini yakından takip etmesi bekleniyor.

★★★

Afet sonrası yönetim açısından önü müzde zorlu bir dönem var. Kış şartlarınd­a barınma, hijyen, altyapının çalıştırıl­ması, psi kolojik destek gibi önemli ihtiyaçlar­ın ivedi likle karşılanma­sı gerekiyor.

Ancak kalıcı konutların yapılması ile sonuçlanac­ak bir yıllık normalleşm­e süreci kaçınılmaz olarak seçim tarihini aşıyor. İşte muhalefet, iktidarın seçimleri erteleyere­k bu toparlanma­yı tamamlamay­ı tercih edece ğini zannediyor. Bu zan, deprem sonra sı siyasi söylemleri­nde ciddi hatalar yapan muhalefeti yeni hatalar yapma ya itiyor. Yönettiği belediyele­rle depremin yaralarını sarmayı göstermek ve yapılması gerekenler­i anlatmak varken seçim tarihi tar tışmasına boğuluyorl­ar.

Arama kurtarma çalışmalar­ı devam ederken daha depremin ikinci gününde Kılıçdaroğ­lu, “Yaşananlar­a siyaset üstü bakmayı, iktidarla hizalanmay­ı red dediyorum. Erdoğan’la, sarayıyla ve rant çeteleriyl­e hiçbir zeminde buluş mayacağım” diyerek kendi tabanın dan bile tepki alacak tutum takındı. Deprem zamanının dayanışma ruhuna aykırı bu tutumu siyaset yapmak ola rak gördü.

bütün evleri bitireceği­z”

“Seçimler ertelenmes­in”

★★★

Diğer bir konu da seçimlerin tarihi... Muhalefeti­n tartışmala­rının aksine seçim lerin zamanında yapılacağı­nı düşünüyoru­m. YSK hızlı bir hazırlıkla 11 ilimizdeki seçme nin oy vermesini mümkün kılması gerekir. Bunun için gerekirse tüm siyaset kurumu birlikte hareket edebilir. Ancak seçim mese lesinin muhalefeti şaşkınlığa ittiği de ortada.

Muhalefet 2023 seçimlerin­in kampanya dönemine denk gelen “asrın felaketini” hangi söylemlerl­e etkili şekilde ele alacağını bilemiyor. Hemen “tek adam” ezberine ve “Bu ülke için asrın felaketi Erdoğan’dır” söy lemine savruldula­r.

★★★

Muhalefet, afet yönetimi eleştirile ri ile yıkıcı muhalefet arasındaki ince çizgi yi fark edemiyor. Kılıçdaroğ­lu’nun depre mi “Siyaset üstü görmüyorum” demesi de muhalefeti­n diğer genel başkanları­nın “Seçimler ertelenmes­in” söylemleri de kendilerin­i vurmakta. İktidar deprem bölge sinde yaraları sarmaya odaklanırk­en muha lefet seçim tarihi derdine düşmüş konum da görünüyor. Muhalefet deprem öncesinin partizan dili ile ağır suçlamalar­da bulunuyor. Bu yıkıcı söylemleri­n böylesi bir dönemde muhalefeti iktidara alternatif olmaktan çıkar dığını görmüyorla­r.

Oysaki, iktidarın bu söylemlere cevap vermeye bile ihtiyacı yok. Pandemi sürecine benzer şekilde deprem gören şehirleri ayağa kaldırmak için elinden geleni yapsa yeterli. Bugünlerde insanımız sahada iş yapılmasın­ı bekliyor, süslü ya da hamasi nutukları değil. Muhalefet siyaset yapmak ile hata etmi yor ancak deprem sonrası siyasetini dep rem öncesinin dili ve yaklaşımı ile yapması yüzünden kendi kuyusunu kazıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye