Sabah

Maraş’ın, Hatay’ın ‘gerçeğini’ kuralım

-

&umhurbaşka nı Erdoğan, “Yüz bin lerce konutun alt yapısı ve üstyapısı ile inşası anlamı na gelen bu süreci kısa sürede tamam layacağımı­za inanı yorum. Sizlerden bir yıl süre istiyo rum Bir yıl içinde bu inşaatla rın inşasını yapacağız, ihyasını da gerçekleşt­ireceğiz” dedi.

Yük çok ağır. Ancak İzmir ve Van depremleri­nde, sel fela ketlerinde sözünü yerine geti ren Erdoğan’ın bu dev sorun yumağını çözme ihtimali en güçlü isim olduğu ortada.

Dev inşaat hamlesinin 1 Mart’ta başlayacağ­ını açık layan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da afet bölgesinde­ki master plan çalışmasın­ın sürdüğünü ve şehrin sakinlerin­in görüşle rinin de sürece dahil edildiği ni söylüyor.

Yetkililer de mutlaka düşün müşlerdir ama bu kritik süreçte bir kez daha altını çizmemizin zararı olmaz...

Kadim kentlerimi­zi, bin lerce yıllık tarihi ve sosyolo jik karakterle­rine uygun olarak yeniden inşa edelim. Aslında birer açık hava müzesi olan Adıyaman, Kahramanma­raş ve Hatay gibi şehirleri, kişiliksiz mimari modaya değil aslı na uydurmaya çabalayalı­m.

Bahsettiği­m turistik bir has sasiyet değil, bölgenin coğrafi koşulların­ın şekillendi­rdiği kül türüne uyum... Hatta sadeliği

abartmak!

Yakınarak, sürekli yapılan işe yanlış diyerek, sosyal med yada ukalalık yaparak tatmin olan çokbilmişl­erimiz hemen burun kıvırmasın­lar...

İşi büyük oranda TOKİ’nin üstlenecek olması estetikten feragat edileceği anlamına gel miyor.

Depremde çok iyi sınav veren konutlarıy­la zaman için de büyük deneyim kazandığı nı kanıtlayan TOKİ, estetiğin maliyetle ilgili bir mese le olmadığını ortaya koya cak bir projeyi hayata geçirebi lecek güçte.

Ve kuşkusuz bugünler de yaratıcı fikirleri olan ve elini taşın altına koymak isteyen mimarlarım­ızın, sanatçılar­ımı zın, tarihçiler­imizin önerileri ne, yardım teklifleri­ne de kulak tıkamazlar.

Önerisi olan ya şimdi buyursun ya da sonsuza kadar boş yapmayı bıraksın.

 ?? ??
 ?? ?? MELİH A/T,12.
MELİH A/T,12.
 ?? ?? PHOiK aOtiQRN#VaEaK FRP tr
PHOiK aOtiQRN#VaEaK FRP tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye