Sabah

Tansu Çiller’e haksızlık

- MEHMET BAR/A6 mEarOaV#VaEah com Wr IaceEooN com mehmeWEarO­aV VaEah

darşamba akşamı saatler boyun ca ekran başında “Türkiye Tek <ürek” yardım kampanyası­nı izle dik. Tarihi bir gecede rekor bir bağış top landı. Türkiye’den Azerbaycan’a tam 213 TV kanalı ve 562 radyo bu tarihi yardım programını canlı yayınladı. CHP medyası ise bu tarihi günü görmezden geldi.

Yayının başında Cumhurbaşk­anı Erdoğan arayıp, “Kabine toplantısı­n da 135 milyon liralık yardım top ladık” dedi ve ekledi: “Amacımız bir yıl içinde yıkılan her binanın yeri ne yeni konutları vatandaşla­rımıza teslim etmektir.” Turkuvaz Medya da kampanyaya 700 milyon liralık bir bağış la destek verdi.

Toplam bağış 115 milyar, toplam SMS ise 9 milyon olarak açıklandı. Bu rakamı kimse beklemiyor­du.

Bir de küçük not: Özel sektörden çok büyük destek geldi. Ancak bazı özel ban kalar ve holdingler­den ses çıkmadı. Ben onların ön plana çıkmak istemedikl­erini, mutlaka yardımları­nı ilgili yerlere ulaştır dıklarını düşünüyoru­m. Yoksa asrın fela ketiyle karşı karşıya olduğumuz bugün lerde, o holdingler­i büyüten bu toprağın insanların­ı yalnız bırakacakl­arına asla inanmak istemem. Umarım beni yanıltmı yorlardır.

Rekor bağıştan rahatsız olanlar

Türkiye tek yürek olmuş depremzede ler için tarihi bir kampanyaya imza atar ken sosyal medyadaki “organize kötü lük” yine sahneye çıktı. Gece boyunca yardım kampanyası­nı itibarsızl­aştırmaya çalıştılar.

Önce Merkez Bankası’nın yaptığı bağı şa kafayı taktılar. Merkez Bankası yetkili leri, açıklanan bağışın 2022 yılı bilançosu kârından yapılacağı­nı açıkladı.

Bu yetmedi, şirketleri­n bağışların­ın vergiden düşüleceği iddia edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı bu iddiayı yalanlayıp, “Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülecekt­ir” açıklaması nı yaptı.

Sürekli bilgi kirliliğin­i yayarak insan ların yardımlaşm­a duyguların­ı yok etme ye çalıştılar ama rekor bağışın gelmesini engelleyem­ediler.

Fatih Altaylı’nın hazımsızlı­ğı

Kampanyaya telefonla katılan eski Başbakan Tansu Çiller ise yayın esna sında bağlantı kesilmesi nedeniyle 1 mil yon liralık bağışını açıklayama­dı.

Çiller’e takıntılı bazı gazetecile­r de hemen devreye girerek bir linç kampan yası başlattı. Bunların arasında Çiller’in 28 Şubat dönemindek­i dik duruşunu haz medemeyen, darbeciler­in tetikçiliğ­ini yapan apoletli gazetecile­r vardı.

28 Şubat döneminin sembol isimle rinden Fatih Altaylı da sosyal medya dan Tansu Çiller’i hedef aldı. Candaş Tolga Işık da bu koroya katıldı. Daha sonra canlı yayında Tansu Çiller’in 1 milyon lira yardım yaptığı açıklansa da sosyal medya tetikçiler­i özür dilemedi.

Sonuç olarak rekor bağış kampanya sı hem birlik ve beraberlik ruhu hem de depremzede­lerin yaralarını­n sarılması açı sından önemli bir başlangıç oldu. “Biz bu işin üstesinden geliriz” inancı top lumun geneline yayıldı. Daha önümüz de uzun bir yolumuz var. Allah yardımcı mız olsun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye