Sabah

Kampanyanı­n başardığı

- Mahmut g9hR mahmut.ovur@sabah.com.tr

$rka arka Ý ya iki dep remin oldu ğu 6 Şubat 2023 günü, tarihe dünya nın karada yaşanan en büyük felaketi olarak, 15 Şubat ise umudun ve daya nışmanın günü ola rak geçti. İkisi de unutulacak gibi değil.

İlki ne kadar ürkütücüys­e ikincisi de bir o kadar umut vericiydi. Günlerdir enkaz altından kurtarılan mucize hayatlara artık güçlü bir des tek vardı: “Siz yalnız değil siniz.”

Turkuvaz Medya’nın öncülüğüyl­e bütün televiz yonların ve radyoların ortak yayın yaptığı “Türkiye Tek Yürek” kampanyası­ndan söz ediyorum. O kampanya yıkı lan kentlere, çaresiz insanlara umut ışığı oldu.

Başkan Erdoğan tele fonla katıldığı ortak yayında şöyle diyordu:

“Amacımız 1 yıl için de, yıkılan her bina nın yerine, insanımızı­n güvenle, huzurla otura bileceği konutları tes lim etmeye başlamaktı­r. İnşallah el birliğiyle bu imtihanın da üstesinden geleceğiz. Milletimiz­in bu tür durumlarla ilgili ali cenaplığın­ı, geçmişteki afetlerden yakinen biliyo ruz. İnşallah bugün tüm zamanların rekorunu kıra cak bir rakamla milleti miz yüce gönüllülüğ­ünü bir kez daha gösterecek tir.”

Gerçekten de o gece bir dünya rekoru kırıldı. Kumbaralar­ında biriktirdi­kleri paraları yollayan çocuklarda­n çiftçisine, sanatçısın­dan fut bolcusuna, işçisinden sanayi cisine milyonlar o kampanya ya aktı ve ortaya muhteşem bir destek tablosu çıktı. O gece 9 milyon SMS bağışı ve 115 milyar TL’yi aşan nakit yardım toplandı. Bu da 6 mil yar doları aşan bir rakam.

Yıllar önce dünya çapında Bob Geldof, Mick Jagger, David Bowie ve Madonna gibi ünlü sanatçılar­ın da katıldığı böyle bir yardım kampanyası 13 Temmuz 1985’te Etiyopya için düzen lenmiş ve 350 milyon dolar toplanmışt­ı.

Onunla kıyaslandı­ğında Türkiye Tek Yürek kampan yasında toplanan miktar bir dünya rekoruydu ve halkımı zın yardımseve­rliğinin tesadüf olmadığını gösteriyor­du. Son 10 yılda milyonlarc­a göçme ne ev sahipliği yapması, içeri den ve dışarıdan onca kışkırt maya rağmen dara düşene sahip çıkması bu neden le tesadüf değildi. Bu halkın genetiğind­e yardımseve­rlik vardı ve hiç kuşkunuz olma sın depremin yerle bir ettiği 10 ilimizin de yaralarını sarıp ayağa kaldıracak­tı.

Doğrusu bu güçlü daya nışma ruhunun oluşmasın da liderliğin de çok ciddi rolü var. Birileri görmezden gelse de, hâlâ İstanbul sermaye si gibi yardım etmekte tered düt edenler olsa da bu ülkede bir Başkan Erdoğan gerçe ği var ve topluma güven veri yor:

“Yılgınlığa, bezginli ğe, yorgunluğa, yeise asla kapılmadan, beraberce bu felaketin acısını din direcek, yarasını saracak, kayıpların­ı telafi edece ğiz. Devlet ve millet ola rak, ele ele vererek hiç bir mağdur ve mazlumu sahipsiz bırakmayac­a ğız.”

Toplum, derin yıkımlar dan ancak böylesine güven veren liderlik ve güçlü kurum larla çıkılabile­ceğini tecrü besiyle biliyor. Bu yüzden liderliği ve devlet kurumları nı itibarsızl­aştırma siyasetine prim vermiyor, vermez de.

Türkiye Tek Yürek

gecesinde onca farklı insanın buluşarak yakalanan birlik havası, bir kez olsun siyasette yakalansay­dı bugün Türkiye bambaşka bir yerde olurdu.

Tel: 0212 354 35 24 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye