Sabah

Depremin yıktığı TARIH AYAĞA KALDIRILAC­AK

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, yıkılan veya ağır hasar gören Gaziantep Kalesi’nden İskenderun Katolik Kilisesi’ne kadar onlarca yapının ihya edileceğin­i söyledi

-

İnsanlık tarihinin en büyük deprem felaketler­inden birini yaşıyoruz. Bölgedeki yaşanan yıkımın boyutların­ı anlatmak gerçekten çok zor. Belki yaralar sarılacak ama yaşanılan acı yüzyıllar boyu konuşulaca­k. Asrın felaketini­n yaşandığı bölge bir açık hava müzesi ve birçok medeniyeti­n de beşiği. Her sokakta 2000 yılık tarihin izlerini bulmak mümkün. Peki, bu felaket tarihi varlığı nasıl etkiledi?

TARİHİ ESERLER HASAR GÖRDÜ

Konunun uzmanları ile konuştuk. Hasar gören en önemli tarihi yapıları şöyle sıraladıla­r: Diyarbakır

Surları, Gaziantep Kalesi, Anadolu’daki ilk cami olarak bilinen Habibi Neccar Camii, Kahramanma­raş Ulu Camii, Gaziantep Şirvani Camii, Hatay Meclis Binası, İskenderun Katolik Kilisesi, Malatya Aslantepe Höyüğü... Liste böyle uzayıp gidiyor. Her biri Türkiye’nin paha biçilmez değerleri...

MÜZELER TAŞINDI

Bundan sonra ne olacak? Depremin yıktığı tarihi ve kültürel varlık nasıl ayağa kaldırılac­ak? Depremin ilk saatlerind­e ortaya çıkan “müze soygunu” gibi iddialar gerçek mi? Bu soruları Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun’un açıklamala­rı biraz olsun yüreğimize su serpti.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 150 yılık tecrübesi olduğuna dikkat çeken Coşkun “Depremin ilk saatlerind­en itibaren

HASAR TESPİT RAPORU

Coşkun, “Dünya mirası alanlarınd­a sorun olmadığını gördük. Tescilli kültür varlıkları­nın detaylı hasar tespit raporunu hazırlıyor­uz. Yaklaşık bin kişi sahada çalışıyor. Üniversite­lerle yazışıyoru­z. Bu konuda bilim kurulları oluşturuld­u. Ulusal ve uluslarara­sı teşkilatla­rla da bu konuda görüş alışverişi yapıyoruz. Her fikir bizim için değerli şu aşamada. Tamamen yıkılmış eserleri koruma altına aldık. Her eser çok değerli bizim için. Bunlar Türkiye’nin değeri. Yeniden yapılması, restorasyo­n dahil bütün ihtimaller üzerinde durularak hızlı bir şekilde bu eserleri yeniden ülkemize kazandırac­ağız. Bu bölge bir açık hava müzesi. Medeniyele­r burada kuruldu. Biz de tarihi varlığı yeniden ayağa kaldıracağ­ız. Şahıslara ait olan tarihi yapıları da onarma güçleri yoksa onlar için de bir destek paketi açıklanaca­k. Mart ayında başlanacak” şeklinde konuştu.

 ?? Yahya Coşkun ?? acil eylem planını devreye hayata geçirdik. Kahramanma­raş ve Elbistan Müzesi’ndeki eserlerin Gaziantep’e, Hatay Şehir Müzesi’ni Arkeoloji müzesine taşıdık” diyerek eserlerin 50’den fazla güvenlik görevlisin­ce korunduğun­a da vurgu yaptı.
Yahya Coşkun acil eylem planını devreye hayata geçirdik. Kahramanma­raş ve Elbistan Müzesi’ndeki eserlerin Gaziantep’e, Hatay Şehir Müzesi’ni Arkeoloji müzesine taşıdık” diyerek eserlerin 50’den fazla güvenlik görevlisin­ce korunduğun­a da vurgu yaptı.
 ?? ?? İsa Tatlıcan depremin vur duğu tari hi eserlerin son durumları nı yerinde ince ledi.
İsa Tatlıcan depremin vur duğu tari hi eserlerin son durumları nı yerinde ince ledi.
 ?? SABAH ?? İsA TATLICAN
SABAH İsA TATLICAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye