Sabah

EN ACI BAĞ

Yeni Mezarlık Camii İmam Hatibi Mehmet Tahir Durmuş onlarca acıya şahit oldu: Eşi enkaz altında doğum yapmış. Göbek bağı ayrılmamış. Bebeği nasıl defnedeceğ­ini sordu. Vicdanımın sesimi dinleyip ‘Annesi ile beraber olsun’ dedim

-

Asrın felaketini­n vurduğu Adıyaman’da büyük acıyı yaşayanlar­dan biri de Yeni Mezarlık Camii İmam Hatibi Mehmet Tahir Durmuş... Deprem sonrası ayakta kalan 11 katlı binalarını­n ikinci katından dışarı çıktıktan sonra, başka binada yaşayan oğlu Muhammed Talha ve gelinini sağ çıkardıkla­rını söyledi. Daha sonra görevinin başına dönen Durmuş, 8 yıldır görevli olduğu Yeni Mezarlık Camii’ne geldiğinde Mezarlıkla­r Müdürlüğü önünde yüzlerce cenazenin yan yana olduğunu söyledi. Durmuş kadınlara kadın, erkeklere de erkek tarafından teyemmüm edilerek cenaze namazların­ı kıldıktan sonra defnettikl­erini anlattı. Durmuş “En acıyı yaşadım. Boynuma sarılarak ‘Bu benim babam’, ‘Bu benim ablam’, ‘Bu benim nenem, dedem’ diyerek ağlayanlar­a ‘Korkmayın, bunlar afette vefat eden Müslümanla­rdır’ diyerek teselli ettik” dedi.

Durmuş, defin sırasındak­i acı bir hadiseyi de şöyle anlattı. “Beni tanıyan bir arkadaş ‘Hocam eşim depremde enkaz altında doğum yapmış. Göbek bağı ayrılmamış. Bebeğimi ayrı mı yoksa annesinin yanında mı defnedeyim’ diye sordu. Kendi vicdanımın sesimi dinleyip ‘Karışma, o annesi ile beraber olsun’ dedim. Böyle bir acı yaşadık” diye konuştu.

34 YAKINIMI KAYBETTİM

Depremde 34 yakın akrabasını kaybettiği­ni aktaran Durmuş, “Cenaze namazların­ı kılarken bu akrabaları­mın hepsi önüme geldi. Onların da cenaze namazların­ı kıldım. Yanımızda büyüdüler, hep beraberdik. Öğretmen, doktor, imam yüzlerce dostumu kaybettim. Çok büyük acı yaşadık” dedi. Durmuş, “Her cenazenin sahibi hemen hemen yanındaydı. Yüzlerce kimsesiz cenaze de geldi. Savcılar buraya geldiler, kimsesiz olan cenazeleri­n kan ve doku örneklerin­i alarak tespit ettiler. Peyderpey sahipleri çıktıkça cenazeleri sahiplerin­e teslim ettik” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? Saffet AZAK- Cevdet ÖZDEMİR / SABAH ??
Saffet AZAK- Cevdet ÖZDEMİR / SABAH
 ?? ?? Mehmet Tahir Durmuş
Mehmet Tahir Durmuş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye