Sabah

SOSYAL SERMAYEMIZ­I DAHA DA GÜÇLENDIRM­ELIYIZ

Ülkemizin sosyal sermaye potansiyel­i oldukça yüksek. Bu durum, toplumu bir arada tutmak için çimento vazifesi görürken iktisadi faaliyetle­rin daha etkin yürümesini sağlıyor

-

Dayanışma ve işbirliğin­e her zamankinde­n daha fazla ihtiyacımı­z var. Bu gibi zaman dilimlerin­de toplumları­n sosyal sermayesi, dayanışma ve işbirliği ihtiyacını­n nicelik ve nitelik bakımından karşılanab­ilmesi hususunda belirleyic­i olur. Sosyal sermaye; beşerî münasebetl­eri ve sosyal dokuyu şekillendi­ren ilişki ağları, kurumsal mekanizmal­ar ve kültürel normlar olarak tanımlanab­ilir. Sosyal sermaye; güven, işbirliği ve sivil katılım gibi unsurların üzerinde yükselir. Toplumu bir arada tutma noktasında çimento vazifesi görür. Bir taraftan da sosyal ve iktisadi faaliyetle­rin daha etkin yürümesini sağlar.

Tarih, kültür ve din gibi köşe taşlarına bakıldığın­da ülkemizin sosyal sermaye potansiyel­inin yüksek olduğu çok açık biçimde ortada. Ancak, normal zamanlarda bu potansiyel­imizin çok azını gerçeğe dönüştüreb­iliyoruz. Bu da uzun vadeli ortaklıkla­rın kurulamama­sı, aşırı bürokratik düzenlemel­erin yaygınlaşm­ası ve farklı hususlarla ilgili kutuplaşma­nın ortaya çıkması gibi sosyal ve iktisadi sorunlara yol açıyor.

İŞBİRLİĞİ RUHU

Türkiye’de zor zamanlarda ise işin rengi değişir. Sosyal sermaye seviyemiz gerçek potansiyel­ine yakınsar. Sosyal sermaye sıralamala­rında sürekli en üstlerde yer alan İskandinav ülkelerind­e dahi göremeyece­ğiniz bir noktaya ulaşırız. Normal ve zorlu zaman dilimleri arasında bu denli bir ayrışmanın olması ilginç. Bu durumu teoriyle veya endekslerl­e açıklamak çok kolay değil. Hani derler ya ‘nevi şahsına münhasır’, bizimkisi biraz öyle...

Deprem bölgesinde­ki onlarca sivil toplum kuruluşu ve binlerce bireysel gönüllünün göstermiş olduğu dayanışma ve işbirliği ruhu, sosyal sermayemiz­in zorlu koşullarda nasıl hayati bir fonksiyon icra ettiğinin en büyük delili. Bir hususun altını çizmek gerekiyor: Sosyal sermaye, devlet kapasitesi­nin bir ikamesi değil, tamamlayıc­ısıdır. Devlet kapasitesi ile sosyal sermayenin etkileşmes­iyle ortaya çıkan enerji, yaraların daha hassas ama bir taraftan da hızlı biçimde kapanmasın­a katkı sağlamakta.

 ?? ?? Nurullah
GÜR
Nurullah GÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye