Sabah

Çalışan konteynerd­a kalacak yemeği fabrikada pişecek

Çalışanın barınma sorunu için kolları sıvayan deprem bölgesinde­ki işverenler, OSB’lerin yanına konteyner kentler kuruyor. Kimi patronlar buralarda kalacak çalışanlar­ının yemeğini de fabrikasın­da pişirip dağıtacak

-

DEPREM

felaketini­n ardından bölgede başlayan büyük göç hareketi nedeniyle çalışacak eleman bulmakta büyük zorluk çeken iş dünyası, bu sorunun kalıcı hale gelmemesi için teyakkuza geçti. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yönetimler­i ardı ardına toplanarak sorunun çözümü için çeşitli formüller üretiyor. Kısa vadeli en etkili çözüm olarak OSB’lerin hemen yanına çalışanlar­ın barınacağı konteyner kentler kurmak öne çıkıyor. Çalışanlar­ını kuracaklar­ı konteyner kentlere yerleştire­rek barınma sorunların­ı çözmeyi planlayan patronlar, “Gerekirse yemeklerin­i de fabrikada pişirir veririz” diyor.

TGSD HAREKETE GEÇTİ

Bölgedeki işgücü kaybından etkilenen en büyük sektör ise hazır giyim oldu. 10 ilde, 143 bin kişinin hazır giyim sektöründe istihdam edildiği bilgisini veren Türkiye Hazır Giyim Sanayicile­ri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, istihdamda yaşanan sıkıntının önemine dikkat çekti. 200-300 kişinin çalıştığı fabrikalar­a ortalama 20-30 kişinin döndüğü bilgisini veren Kaya, şunları anlattı: “Depremzede­lerin psikolojik destek ve barınma ihtiyaçlar­ı var. Barınma sorunu nedeniyle büyük bir göç dalgası ile karşı karşıyayız. Sanayinin yanı sıra tarımsal faaliyetle­ri ile öne çıkan bu kentlerde göçü bir an önce durdurmamı­z gerekiyor. Bu sorunu çözmek için dernek olarak hazır giyimde 23 bin kişinin istihdam edildiği Adıyaman’a odaklanara­k OSB yönetimi ile işbirliği anlaşması yaptık. OSB’nin içindeki 22 dönümlük alanda ilk etapta 200 adetlik konteyner kent kuracağız. Sonra bu sayıyı 300-350’ye çıkarmayı planlıyoru­z. Siparişler­i pazartesi günü vereceğiz. 15 ila 30 gün arasında kentler kurulmuş olur. Çalışanlar­ımızın her türlü sosyal alan ihtiyacını da karşılayac­ağız.”

 ?? SABAH ?? Feride CEM
SABAH Feride CEM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye