Sabah

Küçük kalplerin yüceliği ve üç kumbara metodu

- HhLYA *h/(R hulya.Juler#sabah.com.tr

Tarihimize asrın felaketi olarak geçecek 6 Şubat depremleri ve yıkımı, ne kadar büyükse yaraları sarmada gösterdiği­miz dayanışma da o kadar büyük. Çünkü daha depremin ilk saatlerind­e bu topraklard­a 1ene Hatun’ların hep var olduğunu gördük. Öyle bir zaman ki bizler evlerimizd­e yorganımız­a sarılmaya utandık, ağladık. Depremzede­ler kendisine ulaşan bir ceketin cebinde bulduğu eldiveni, gofreti görünce ağladı. Tabi ağlatan ne eldiven, ne de gofretti. Hepimizi ağlatan birbirimiz­e hissettiği­miz sıcacık kardeşlik duygusuydu. Bu karşılıklı sami mi gözyaşları var ya; işte bence Türkiye’nin en büyük gücüydü bu.

Turkuvaz Medya Merkezi’nde gerçekleşe­n Türkiye Tek Yürek canlı yayınında toplanan 115 mil yar liranın üzerindeki bağış da bunun başka bir kanıtıydı. 7 saatlik canlı yayında 9 milyonu aşkın SMS gönderildi. Bu Türkiye’de neredeyse iki haneden birinin bağış kam panyasına katıldığın­ı gösteriyor. 115 milyar lira da dünyada toplanan en büyük bağışlar arasında.

200’ü aşkın televizyon ve 500’ün üzerinde radyoda yayınlanan bu muazzam dayanışma gecesinden hafızaları­mıza kazınan sadece rakamlar değil. Pek çok önemli an var dile getirmemiz gereken. Ama ben bugün gelecek umutlarımı coşturan çocukların bağışların­dan ve finansal okurya zarlığımız­ı artırmak için oluşan bir fırsattan söz etmek istiyorum.

Dünyada buna üç kumbara meto du diyorlar. Bu metotta özetle çocuk lar harçlıklar­ını üç farklı kumba rada biriktiriy­orlar. Biri harcama (spending) kumbarası. Bu kumbaradak­i paralarla çocuklar hemen kısa sürede almak istedikler­i şeker, çikolata, dergi ya da kalem-silgi gibi ihtiyaçlar­ını karşılıyor­lar. İkinci kumbara, biriktirme (saving) kumbarası. Bu kumbarada çocuklar daha uzun vadeli bir hedef için örneğin bisiklet, bilgisayar, oyun konsolu gibi daha pahalı şeyler için para biriktiriy­orlar. Böylece hem bir hedef belirliyor­lar, hem de bu hedefe ulaşacak şekilde bir plan uygulamış oluyorlar. Üçüncü kumbara ise paylaşma/yar dım (sharing) kumbarası.

İşte bu belki de ne önemli kumbara. Bu kumbarada çocuklar ihtiyaç sahibi olanlara yardım etmek için para biriktiriy­or. Bu kadar basit bir metotla para yönetimi aşılanan çocuklar elbette yarın işlerini, şirketleri­ni de bu şekilde yönetiyorl­ar. Toplum olarak hep Türkiye’de yeterince sermaye olmamasınd­an şikayet eder ve bireysel birikim alışkanlık­larının bu noktada geliştiril­mesi gerektiğin­i dile getiririz. Birikim alışkanlığ­ı özellikle çocuk yaşta aşılandığı­nda bireylerin hayatı ve ülke ekonomisi için son derece olumlu sonuçlar doğurabili­yor.

Türkiye’nin tek yürek olduğu o gecenin yıldızı kumbarasın­daki parasıyla devasa holdingler­e geri de bırakan koca yürekli çocuklar dı. Ben bankaların yerinde olsam hazır kültürümüz­ün temel taşlarında­n dayanışmay­a çocuklarım­ızdan bu kadar güzel bir örnek gelmişken, bu fırsatı değerlendi­rirdim. SABAH’ın da manşetine taşıdı ğı bu çocuklara üç kumbara gönde rir, bir kampanya başlatırdı­m. Bunu birikim yapmaya her zamankinde­n daha çok ihtiyacımı­z olan şu gün lerde tüm ülkeye yayardım.

Aşk olsun çocuklar size, hepimize büyük bir ders verdiniz. Tıpkı üç kum bara metodunun ardındaki strateji gibi bizler bugün tek yürek önce acil ihtiyaçlar­ımızı karşılıyor­uz, sonra da uzun vadeli hedeflerim­izi hayata geçireceği­z, şehirlerim­izi yeniden inşa edeceğiz.

Paylaşmaya gelince onu zaten çocuklarım­ız gösterdi; genetik mirasımız, bundan hiçbir zaman vazgeçmeye­ceğiz!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye