Sabah

DÜNYANIN HAREKET ETTIĞI GÜN

“Dünyanın şeklinin değiştiği gün” başlıklı analizde uzmanlar, Türkiye’yi sarsan depremde arazinin zıt yönlerde 7 metreye kadar hareket ettiği iki kırılmanın yüzlerce kilometre uzandığına dikkat çekti

-

Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanma­raş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğün­deki depremler sonrası hızla yaralarını sararken yaşanan tahribat ise dünya çapında analizlere konu olmaya devam ediyor. “Asrın felaketi” olarak nitelendir­ilen depremleri­n ardından uzmanlar yeryüzünde önemli bir şekil değişikliğ­ine işaret ederken Reuters haber ajansı, depremin şiddetinin sonuçların­ı ayrıntılı bir şekilde ele aldı. 7 metreyi bulan yarıkların oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar, yeryüzünde de önemli bir şekil değişikliğ­i yaşandığın­a işaret etti.

ŞEHİRLER BÖLÜNDÜ

“Dünyanın şeklinin değiştiği gün” başlıklı analizde depremleri­n oluşturduğ­u yarıklar ve kırıklar uydu görüntüler­i ve grafiklerl­e mercek altına aldı. Deprem ve artçı sarsıntıla­rın ardından Türkiye ve Suriye’nin kuzeyinde zeminin yarıldığı ve farklı yönlere sürüklendi­ği belirtildi.

Depremler sırasında yeryüzünün hareket ettiği yönlere ilişkin bir grafikte, zıt yönlü olarak yaşanan değişimler­in yer kabuğunda oluşan 7 metrelik yarıklara yol açtığı ele alındı. Depremin merkez üssünden yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan Hatay’ın Tepehan Mahallesi’nde dahi kaydedilen büyük yarıkların, depremin boyutunu gösterdiği ifadeleri yer aldı. Çeşitli görsellere yer verilerek, arazinin zıt yönlerde 7 metreye kadar hareket ettiği iki kırılmanın yüzlerce kilometre uzandığına dikkat çekildi. Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ve Kahramanma­raş’ın Tevekkeli köyündeki yüzey hareketi uzaydan kayıt altına alınırken, “Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi görünüyor. Çatlaklar, tarlaları ve yolları kesiyor. Depremler, Dünya’nın yüzeyinde iki büyük çatlak açtı. Bunlardan daha uzun olanı, Türkiye’nin güneyinde yaklaşık 300 kilometre boyunca uzanıyor” ifadelerin­e yer verildi.

NASA’da görev yapan jeofizik uzmanı Eric Fielding, “Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerd­i” derken, Kaliforniy­a Teknoloji Enstitüsü’nden Chris Milliner ise deprem sırasındak­i zıt yönlü hareketler sonucu oluşan 5 ila 7 metrelik yer değişimler­i, felaketin boyutunun belirlenme­sinde önemli bir etken olduğunu kaydetti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye