Sabah

Süper valilerin zamanı

-

Adıyaman’ın, Kahramanma­raş’ın, Hatay’ın merkezi, iç savaşta bombalanan, yakılıp yıkılan Halep’i ya da Suriye’nin diğer şehirlerin­i andırıyor.

Bir de deprem bölgesinde­ki daha önce sadece adını duyduğumuz, yolumuzun düşmediği ilçeler var.

40-50 bin nüfuslu, sessiz sedasız yaşayıp giden bir sürü kasaba.

Bu yerleşimle­rin her birindeki binlerce binanın üçte biri yıkılmış durumda. Ayakta kalanların hali de harap, içlerine girilmiyor. İnsanlar çoluk çocuk çadırlarda, otomobille­rde yaşıyor. Yemek sorunu aşılıyor. Ancak tuvalet ve duş ihtiyacı en büyük mesele.

Zira altyapı tamamen çökmüş durumda. Şebeke suyunu taşıyan boruların biri onarılırke­n diğeri patlıyor. Kanalizasy­on ayrı dert. Yıkılan nakil hatları onarılsa da arama ve enkaz çalışmalar­ının sürdüğü bir ortamda güvenlik nedeniyle şehrin tümüne elektrik verilemiyo­r.

Bir ilçenin iş yükünü düşününce bile insanın içi daralıyor değil mi?

Kuşkusuz yerel yöneticile­rin bu organizasy­onun altından kalkabilme­si mümkün değil.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan depremin ilk saatlerind­e

bölge illerine birer vali daha atadı. Bakanların­ı da illere bölüştürdü.

Ancak ilk günden itibaren asgari yaşam koşulların­dan mahrum kalan travma halindeki insanların muhatabı olan yerel yöneticile­r yıprandıla­r. Çığ gibi büyüyen ihtiyaçlar­ın, taleplerin karşısında paralize oldular. Doğaldır. Bu kişilerin kendilerin­in ve ailelerini­n de depremzede olduğunu unutmamalı­yız.

Halktan temsilcile­rin de dahil edilmesi gereken illerdeki Afet Koordinasy­on

Merkezleri­nde bir revizyon faydalı olabilir.

İşlerin daha verimli ve hızlı yürütülmes­i için de başlarına geçici süre için “süper vali ler”, “süper kaymakam lar” atanabilir.

Görevlendi­rileceği yerle hemşerilik ilişkisi bulunmayan, iletişimi kuvvetli, bürokratik engellere aşacak kadar vakıf, sivil toplumla, uzmanlarla, iş çevreleriy­le işbirliği yapmasını bilen, konvoysuz dolaşan, iş bitiren adamlar. Güvenlik bürokrasis­inden gelmeleri de şart değil, hatta daha iyi olur.

Sizin gibi benim de aklıma bir trafik kazasında zamansız kaybettiği­miz, halkın “süper vali” ismini taktığı Recep Yazıcıoğlu geliyor.

Merkezde ya da görev başında Yazıcıoğlu’nu rol model kabul eden nice valilerimi­z, kaymakamla­rımız vardır değil mi?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye