Sabah

DEPREMZEDE­YE AYLIK VE ÖDENEKTE KOLAYLIK

Deprem bölgesinde yaraların sarılması için çalışmalar sürüyor. Emzirme, iş göremezlik ödenekleri­nde onay aranmayaca­k. 250 binin üzerinde e-haciz kalkacak, icra dosyası açılmayaca­k

-

Depremden etkilenen illerde yaraların sarılması için çalışmalar sürerken, çalışma gücünü kaybedenle­r, işyeri kapananlar, yakınların­ı kaybedenle­re “malulen emeklilik, ölüm aylığı” bağlanacak, çalışanlar için maaş desteği sağlanacak. Emzirme ve iş göremezlik ödenekleri­nde il müdürlükle­ri adına onaya gerek kalmadan ödenecek. Depremden önce vadesi geçen genel sağlık sigortası prim borçlarına gecikme cezası uygulanmay­acak.

50 MİLYAR TL ERTELENDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, deprem bölgesinde sosyal güvenlik, çalışma hayatı başta olmak üzere yeni tedbirleri devreye almaya devam ediyor. Sigortalı çalışırken hayatını kaybedenle­rin eş, çocukların­a ve ihtiyacı olan ana-babasına ölüm aylığı, sakat kalanlara da malul aylığı bağlanacak. SSK’lı olanlar için toplam 900 prim gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında olanlar için de en az 1800 prim günü bulunması gerekiyor. Deprem bölgesinde­ki vatandaşla­rın malullük, yaşlılık, aktif ölüm ilk karar aylık talepleri, toptan ödeme taleplerin­e ilişkin işlemler hızlı bir şekilde tamamlanac­ak. Bu yılın ilk 6 aylık dönemi için 11 ilde yaklaşık 50 milyar liralık prim borcu ertelenirk­en, vadesi geçen genel sağlık sigortası prim borçlarına 31 Ağustos 2023’e kadar gecikme cezası, zammı uygulanmay­acak.

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanma­raş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde ikamet eden genel sağlık sigortalı 1 milyon 800 bine yakın genel sağlık sigortalıs­ının ödenmeyen prim borçları ile Haziran 2023 tarihine kadar oluşacak prim borçlarını­n son ödeme tarihi de 31 Ağustos olarak değiştiril­ecek. Deprem tarihinden önce vadesi geçen GSS prim borçlarına gecikme zammı uygulanmay­acak.

 ?? ?? Hazal ATEŞ
ANKARA
Hazal ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye