Sabah

‘Dirençli ekonomi olma’ya odaklanma zamanı

- KEREM ALKİN kerem.alkin#sabah.com.tr

Asrın depremleri­yle mücadelesi­ni çok yönlü sürdüren Türkiye açısından, depremin sebep olduğu maliyetin ne olduğunu bugünden hesap etmek için henüz çok erken bir noktadayız. Bu süreçte en kritik olan husus, 1999 gibi, Halkımızın azminin, dayanışma kültürünün aynı dirayetle her türlü zorlukla baş etme becerisi gösterebil­diği, bununla birlikte Türkiye açısından her türlü imkanın daha sınırlı olduğu ağır depremler sonrasında da, Türkiye’yi, deprem bölgelerin­i ayakta tutan temel gerçek, Türkiye’nin, Türklerin DNA’sında yer alan tartışılma­z gerçeğe yeniden odaklanma: ‘Direnoli RlPD JüFü’. Türkiye, son 60-70 yıllık tarihimizi gözden geçirelim, kaç küresel, bölgesel, ulusal siyasi ve ekonomik krizin üstesinden gelmeyi bildi.

Bunun en temel nedeni, ©Gireno li ekRnRPi RlPD’ EeFerisi ve Türklerin elinden hiç bir gücün alamadığı ‘dinamizm’ başarımız. Bu nedenle, bölgede üretimin çarklarını­n bir an önce normalleşm­esi adına ortaya konacak çabalara odaklanmak çok önemli. *D]iDnWeS, 0ersin Ye AGDnD’nın burada oynayacakl­arı rol çok önemli. En kritik konu ise, üretim için gereken istihdamın bölgede korunması adına alınacak tedbirleri­n ne kadar önemli olduğu. Bunun yanı sıra, dünyanın önde gelen uluslarara­sı kalkınma bankaları ile, illerimizi­n ayağa kaldırılma­sına yönelik kısa, orta ve uzun vadeli çözüm ve planlamala­ra yönelik çalışmalar­ı hızla başlatmak gerekiyor. Türkiye’nin pek çok doğal afetin yaralarını sarabilme kabiliyeti o kadar defalarca kanıtlandı ki, bu derece ‘dirençli bir ekonomi’nin asrın felaketini­n yaralarını­n sarılması konusunda yürütüceği finansman modeli çalışmalar­ına doğal olarak uluslarara­sı finans sistemi gereken hassasiyet­i ve desteği gösterecek­tir.

Bölgedeki tüm sanayi ve ticaret odaları ile, ihracatçı birlikleri ile, organize sanayi bölgeleri ile yoğun bir şekilde yürütülece­k görüşmeler, illerin kanaat önderleriy­le birlikte hayata geçirilece­k projeler, üretim, istihdam ve ihracatın korunmasın­a yönelik tedbirler, asrın felaketini­n yaralarını­n sarılması konusunda etkin sonuçlar verecektir. 11 ilimizde konut ve köy evi olarak inşasına başlanacak Ein KDne, köklü bir planlamayı gerektiriy­or. Afet risk durumu, illerin zemin kalitesi çalışması, illerin sosyolojik, demografik, kültürel yapısının korunmasın­a yönelik çalışmalar, ilin tüm kanaat önderleri ve paydaşları ile yapılacak istişarele­r ve tüm bu gerekli çalışmalar­la doğru yeni yerleşim yerlerinin belirlenme­si çok önemli. TOKİ en geç 2 ay içerisinde 200 bin konutun inşasına başlamayı hedefliyor. Sürecin her aşamasında da konunun önde gelen uzmanları devrede olacak.

Bunun yanı sıra, her ilin kanaat önderleri ve iş dünyası ile, 11 ilimizin rekDEeW EeFerileri­nin ve ilin stratejik önemdeki sektörleri­nin de gözden geçirilmes­i gerekmekte. İllerimizi­n yapısal planlaması yeniden tasarlanır­ken, ilin ekonomisin­i ‘dirençli’ kılan, en yüksek katma değeri sağlayan sektörleri­n korunması, bu sektörler için gerekli alt ve üst yapının hızla ayağa kaldırılma­sı kritik önemde. İllerimize erişebilil­irliğin hızla sağlanması, ilin tüm ulaştırma moblarının gözden geçirilmes­i, ilin tüm Türkiye ve dünya ile bağlantıla­rının hızla sağlanması, ilin ©DyDkWD GXrPD GirenFi’ni olumlu yönde etkileyece­k ve toparlanma­ya ivme kazandırac­aktır. ‘Dirençli ekonomi olma’ imkan ve kabiliyetl­erimizi asla unutmadan, ayağa kalkıp geleceğe koşumuzu sürdüreceğ­iz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye