Sabah

KÂR BÜYÜK YARDIM KÜÇÜK

Türkiye’de 2022’de kâr rekoru kıran şirketler, iş depremzede­lere yardıma gelince kafalarını kuma gömdü. Dev şirketleri­n geçen yılki kârı yarım trilyonu geçti. Deprem yardımları ise devede kulak

-

Türkiye asrın felaketini yaşıyor. Şimdiye kadar bu ülkenin sırtından milyarları kazanan sermaye ne yapıyor?

Tamam, 6 Şubat’tan bu yana birçoğu gıdadan akaryakıta, çadırdan battaniyey­e kadar pek çok ayni yardımda bulundu. Ama 2022’de kâr rekorları kıran şirketleri­n yardımları ‘devede kulak’ kaldı. ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyası­nın olduğu gün gördünüz. Birçoğu ölü taklidi yaptı.

Halbuki, bakıyorsun­uz 2022 bilançolar­ı na… Hepsinin kârı arşa değmiş… Bugüne kadar bilanço açıklaması yapan borsadaki dev şirketleri­n kârına bakalım. 2022’de 1 milyar liranın üzerinde kâr eden 40 şirket var. (Bir kısmı henüz açıklamadı) Açıklama yapanların kârı yarım trilyon liraya gelmiş durumda. 2021’de kârları 126.7 milyar iken, 2022’de 548.1 milyar liraya çıkmış. Artış yüzde 332.5. Yani enflasyonu­n beş katı… Peki ya yardımları?

Koç ve Sabancı’ya bak!

Mesela Türkiye’nin iki büyüğü… Sabancı ve Koç… Koç Holding’in toplam deprem yardımları 2 milyar lira. Kârı ne kadar? 2022’de 70 milyar TL. Bir önceki yıla göre kâr artışı yüzde 359.5. Yani holding kârının yüzde 3’ü bile olmayan bir kaynağı depreme ayırdı. Keza Sabancı Holding... Onlar da gıda, hijyen, barınma, mobil tuvalet konusunda ilk günden harekete geçse de bölgeye nakdi yardım yapmaktan imtina etti. Sabancı Holding’in kârı açıklanmad­ı ama bankasının kârı belli. Akbank geçen yıl kârını 2021’e göre yüzde 395 artırdı. 60 milyar TL kâr elde etti. Deprem bölgesinde kalıcı çözümlerin hayata geçmesi için yaptığı destek 650 milyon TL. Kârının yüzde 1’i.

Ses gelmeyen de çok

Sadece Koç ve Sabancı da değil… Anadolu Holding, Doğan Holding, Akfen, Eczacıbaşı, Ciner Grubu, Kıraç Grup, Alarko’nun da onlardan pek farkı yok… Bu holdingler­in bir kısmı 2022 bilançosun­u açıklamadı. O yüzden yardımları­yla kârlarını mukayese etmek doğru olmaz. Ama 9 aylık bilançolar­ına baktığınız­da, onların da kârı uçuyor. Misal, Anadolu Holding’in kârı yüzde 177, Alarko’nun yüzde 1.406, Eczacıbaşı Yatırım’ın yüzde 97.5, Doğan Holding’in yüzde 474 artmış. Akfen GYO’nun yüzde 1.468 artmış. Eczacıbaşı bildiğim kadarıyla AFAD’a 100 milyon TL bağışladı. Toplam desteği de 300 milyon lira. Anadolu Grubu 130 milyon TL destek açıkladı. Akfen AFAD’a 10 milyon TL bağış yaptı. Doğan Holding’in Hepsiburad­a’nın 5 milyon TL’lik nakdi yardımı dışında bağışını da görmedim. Ciner Grubu’ndan bir tek “100 prefabrik ev yapacağız” açıklaması­nı hatırlıyor­um. Zorlu Holding de devasa şirketleri­ne karşılık 30 milyon liralık bağışıyla epey gündem oldu...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye