Sabah

Deprem sonrası psikolojik eğitim

- SAİT GhRS2Y VaLW JXUVRy#VaEaK FRP WU TeO SMS SG MESAM+ LQVWaJUaP FRP/VaLWJXUVRy

Şubat’ta ülkece sarsıldığı­mız, 10 binlerce insanın yaşamını yitirme sine neden olan ve hepimizi derin den yaralayan iki deprem yaşadık. Ortaya çıkan fiziki hasarla birlikte okul ların açılması da mart ayına ertelendi. Ancak olağanüstü hal kapsamı dışında ki tüm illerimizd­e 20 Şubat’ta ikinci eği tim döneminin ilk ders zili çaldı. Bu kez buruk şekilde başlanan yeni dönemde herkesin, özellikle de çocukların psiko lojik olarak büyük desteğe ihtiyacı var. Çünkü depremin bıraktığı etkiler söz konusu.

Bu etkileri ve okullar açılmışken psi kolojik desteğin önemini

PSIKOLOJIK DANışMAN KüBRA KARAHANOğL­U ILE KONUşTUK.

Yaşanan depremin; doğru dan maruz kalınmasa dahi çocuk, yetiş kin demeden bireyler üzerinde psikolo jik etkiler bıraktığın­ı ifade eden Kübra Hoca, çocukların yetişkinle­re oranla daha çabuk etkilendiğ­ine dikkat çekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından psikolojik danış man ve rehber öğretmenle­r için

OKUL TEMELLI PSIKOLOJIK İLK YARDıM KITABı YAYıMLANDı.

Psikolojik ilk yar dıma ilişkin temel ilkeler ile kriz ve trav maya ilişkin bilgi ve uygulamala­ra yer verilen bu kitap, psikolojik danışman ların yanında tüm öğretmenle­r için de önemli bir kaynak niteliği taşıyor.

Öğretmenin rolü

Okulun açıldığı ilk günlerde öğren cilerin kendilerin­i iyi ve güvende his setmelerin­de öğretmen büyük rol oynuyor. Çünkü bizler duygularım­ızı hissettirm­ediğimizi düşünsek de çocuk lar çoğu zaman nasıl bir duygu duru mu içinde olduğumuzu hissediyor. Bu nedenle; öğretmen bir kaygı taşıyor sa bu duygusunu bastırmaya odaklan mak yerine öğrenciler­inin duyguların­a odaklanmal­ı. Konuyla ilgili konuşmak isteyen öğrenciler varsa onları dinle meli. Çünkü paylaşmak, insanı hafifle ten ve diğerlerin­in desteğini hissettiği­n de güven duygusunu artıran bir eylem. Sınıf ortamı da bu anlamda en iyi pay laşım sahası.

Öğretmenin bu süreçte afet bilincine ilişkin içeriklere göz atması, gelebilece­k sorulara hazırlıklı olmasını sağlayacak tır. Ancak, öğrenciler­e psikolojik açıdan destek olabilmek için acele etmemek önemli. Çünkü travmatik bir süreç ten bahsediyor­uz. Dolayısıyl­a sabır ve zamana ihtiyaç var.

Elbette öğretmenin bunları yapa bilmesi için öncelikle kendi duygula rını sağlıklı şekilde yönetmesi gereki yor. Kübra Hoca, öğrenciler­ine destek olmakla ilgili kaygı taşıyan öğretmenle re, DEPREMZEDE çOCUKLARLA BöLGE DE BIRE BIR çALışAN öğRETMENLE­RIN VE PSIKOLOJIK DANışMANLA­RıN bilgi ve deneyimler­inden yararlanma­larını da öneriyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye