Sabah

Kentsel dönüşüm en öncelikli meselemiz olmalı

- HASAN BASRİ <ALd,N KaVan.yalFin#VaEaK.FRm.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

Her depremde görüyoruz. Kentsel dönüşüm bu ülke nin en öncelikli konularınd­an biri. Ülkemizdek­i konut stoklarını­n çok büyük bir oranı 99 depremi öncesine dayanıyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da açıkladı. Bu depremde yıkılan binaların yüzde 98 kadarı eski binalardan meydana geliyor.

Özellikle İstanbul’u düşünün. Uzmanlar muhtemel bir İstanbul dep remi esnasında yaklaşık 50 bin bina nın yıkılacağı­nı bildiriyor. Bu da yüz binlerce insan kaybı anlamına gelir. Hele de İstanbul’daki insan yoğunlu ğu düşünüldüğ­ünde böylesi bir afet sonrasında insani trajedinin çok daha yüksek olabileceğ­ini hepimiz biliyoruz. Bu binaların hızla tespit edilmesi ve dönüştürül­mesi gerekiyor.

Serbest piyasa koşulların­a bıraktı ğımızda bunun kendi başına yeterin ce gerçekleşm­ediği de açık. O neden le devletin ve siyasetin öncülük etmesi gerekiyor. Fakat bu da o kadar kolay değil. Hayati bir konudan bah sediyoruz. Ama öyle kolayca elinizi taşın altına koyabilece­ğiniz bir mesele de yok karşınızda.

Araba alırken bile ekspertiz muaye nesi yaptırıyor­uz. İki yılda bir arabala rı fenni muayeneye sokuyoruz. Ama nedense iş içinde yaşadığımı­z evle re gelince o kadar da dikkatli davran madığımız görülüyor. Belki de siyase tin sadece cesaretlen­dirmesi değil belki biraz da zorlayıcı olması gere kecek. Açık konuşalım. Böylesi bir zor lama demokratik ülkelerde çok fark lı tepkilere yol açabilir. O nedenle de siyaset sorumlu bir tavır sergilemek istese bile çekinceler oluşabilir.

Çünkü maalesef ülkemizde her basit konu bile binlerce açıdan gerek sizce eleştiri konusu olduğu gibi kent sel dönüşüm de siyasetin aracı hali ne gelebilir. Belki depremden önce dikkat etmiyorduk ama muhalefet uzun yıllar boyunca kentsel dönü şüm projelerin­i eleştirmek­le kal mamış, bunu hükümeti yolsuzluk la suçlayacak noktalara kadar taşımış. Hatay dahil birçok yerde sözüm ona sanatçısın­dan siyasetçis­ine bir sürü kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm etiketini yapıştırmı­ş ve sürekli dönüşüm karşıtı gösteriler yapmış. Aynı isimler bugün deprem bölgelerin­den duyar kasmaya devam ediyor.

Olsun. Zaten bizim muhalefet ten bu tür bir konuda sorumlu dav ranmasını bekleyecek halimiz kalma dı. Erdoğan da aynı şeyi söyledi. Bundan sonra kentsel dönüşüme hız verileceği­ni açıkladı. Tüm bu sorumsuz çevrelere rağmen dönüşümü sağla mak zorundayız. Daha güvenli şehirler inşa etmek, ülkemizin artık en öncelikli konularınd­an biri haline geldi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye