Sabah

Oturup düşünme vakti

- BABAOĞLU hasmet.babaoglu@sabah.com.tr

“Abi bunu başkaların­a dağıt!”

Muhammed İnan’ın o ter temiz gülümseyiş­ine bakakalıyo­rum.

Siz de videoyu dönüp dönüp izle mişsinizdi­r, eminim.

Yardım ekibinden biri “Niye baş kalarına dağıtalım?” diye soruyor. “Başkaların­ın olsun da, onlara da kıs met olsun” diyor Muhammed.

Daha sonra kırık dökük bir çadırın önünde arkadaşlar­ıyla birlikte gazete cilere poz verirken, açıklamış: “Bana zaten oyuncak araba vermişler di, çikolata bir tane yeter dedim. Başkaların­a kalmazsa diye geri verdik. Arkadaşlık­tan önemli mi?”

Bölgede yetişkinle­rin zihinleri bulut lu, kederin yükü bütün ağırlığıyl­a üzer lerine çökmüş, dilleri dolanıyor. Fakat çocuklar başka, pırıl pırıl gülümsüyor lar.

★★★

“Annem öğretti, hep iyilik yap, iyi ol dedi” diye anlatıyor küçük Muhammed “Ben anneme inanı rım.”

İşte orada duruyorum.

Bizim taraflarda çocukların­ı okula gönderirke­n “Oğlum kalemlerin­e, silgilerin­e, defterleri­ne sahip çık, kimseye verme” diye defalarca tek rarlayan anneler düşüyor aklıma...

Arsada top oynarken “Top benim, takımıma istediğimi alırım” diye tutturan mahalle toramanlar­ını hatırlı yorum.

Sınıfta tokası kaybolunca bütün okulu birbirine katan kent prensesler­ini düşünüyoru­m.

★★★

Başka görüntüler de var...

Selçuk Bayraktar’a “Arkanızday­ız, burada vakit harcamayın, gidin uçaklarını­zı uçurun” diyen deprem zede mesela, bizi şöyle kuvvetlice sarsıp kendimize getirir mi?

Milletveki­li “Amca yorulma otur” deyince “Siz ayağımıza gelmişsi niz, saygısızlı­k olur” diyen yaşlı depremzede­yi gördünüz mü?

Bizi geçtim...

Hâlâ aklı fikri “artistlik”te olan vekiller, siyasiler, bürokratla­r bu insanlara bakıp her şeyi en baştan tar tıp değerlendi­rmeye karar vermişler midir acaba?

★★★

Çadırının önünde yardım için gelen ekipleri karşılayan o dedenin “Buna da şükür” derkenki haline bakan bir dos tum, “Bu amcanın hakkını yiyeni Rabbim kahru perişan etsin” diye mırıldanır­ken haksız mıydı?

Bizler...

İçten içe utanarak da olsa her gece sıcak yatakların­a giren bizler...

Külahı önümüze koyup düşüne cek, yüzleşecek, hesaplaşac­ak çok şeyi miz var.

NOT DEFTERİ

Ş imdiye kadar hiçbir fotoğraf ta doğal, yani gerçek ve hakiki bir insan görmedim, tıpkı şimdiye kadar hiçbir fotoğrafta gerçek ve hakiki bir doğa görmediğim gibi. (THOMAS BERNHARD / Yok Etme)

SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/hasmetbaba­oglu.sabah

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye