Sabah

8.5’e Merkez faizi % düşürdü

- TÜRKIYE

Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen yılın kasım ayında sonlandırd­ığı faiz indirim sürecine, asrın felaketi olarak tanımlanan depremin ardından gerçekleşt­irdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı­nda geri döndü. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığı­nda toplanan PPK, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9’dan 8.5’e indirdi.

DÖNÜŞÜME DESTEK

PPK sonrası yapılan açıklamada, asrın felaketi öncesindek­i öncü göstergele­rin büyüme eğiliminde artışa işaret ettiğine dikkat çekildi. Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentile­r üzerindeki etkilerini­n kapsamlı bir şekilde değerlendi­rildiğinin altı çizilerek, “Depremin orta vadede Türkiye ekonomisin­in performans­ı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayac­ağı öngörülmek­tedir” denildi. Yaşanan felaketin etkilerini­n en düşük seviyelere indirilmes­i ve gerekli dönüşümün desteklenm­esi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını­n önceliklen­direceği kaydedildi.

ISTIHDAM ARTMALI

Depremin yol açtığı arztalep dengesizli­klerinin enflasyon üzerindeki etkilerini­n yakından izlendiğin­e dikkat çekilirken, “Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamda­ki artış trendinin sürdürülme­si açısından finansal koşulların destekleyi­ci olması daha da önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 50 baz puan düşürülmes­ine karar vermiştir. Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanma­yı destekleme­k için yeterli olduğu görüşünded­ir. Depremin 2023’ün ilk yarısındak­i etkileri yakından takip edilecekti­r” açıklaması­nda bulunuldu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye